(Foto: Vincent de Vries.nl)

West-Friese folklore van start - weekprogramma

  Uit

SCHAGEN - Donderdag 4 juli was de eerste donderdag op de agenda van de West-Friese folklore. Traditioneel staat die in het teken van de openingsmaaltijd en de oude ambachten. Het publiek kan de gehele dag genieten van zo'n vijfendertig oude ambachten die staan opgesteld in de Nieuwstraat. Denk hierbij aan uitgebreide demonstraties, kantklossen, kaasmaken, het touwen slaan, oude boekdrukkunst, Hindeloopen schilderen en ga zo maar door.

Tevens is er nabij de infokraam een taanderij en kan er met een ganzenveer worden geschreven. Gedurende alle tien donderdagen wordt er een speciale 'roim' op het podium voorgelezen waarin dit jaar Museum Vreeburg de hoofdrol speelt. Na 12.00 uur is op de plek van de kinderbroodmaaltijd-kraam kunst te zien en een kraam van het Westfries Genootschap uit Hoorn.

Het vaste programma

08.30 uur: Vanaf dit tijdstip wordt achter Vreeburg bij het Rijtuigenmuseum de optocht gereed gemaakt met onder andere het inspannen van de paarden.

10.00 uur: De Westfriezen verzamelen zich aan het begin van de Nieuwe Laagzijde voor de optocht.

10.45 uur: Start van de optocht.

11.30 uur: Optreden van de kinderdansgroep op het kerkplateau op de markt.

11.45 uur: Optreden van de Westfriese dansgroep op het kerkplateau op de markt + voorlezen speciale rijm over Museum Vreeburg.

12.00 uur: Optreden van de kinderdansgroep op Makado Binnenplein.

10.00 tot 15.00 uur: beklimmen van de toren van de NH-kerk aan de Markt. In de toren is een kleine expositie van Westfriese kleding te zien, en hangen alle tien torenrijmen aan de muur. Tevens hangt er een quiltkleed van Aljona (Miss 2012).

Vanaf 13.00 uur verzorgen troubadour Bert van Baar en shantykoor 't Scheepstuygh optredens op het podium op de Markt en op andere locaties in Schagen.

Meer berichten