Gevaarlijk fietspad aan de Hargalaan

Algemeen
Fietspad is altijd nat …
Fietspad is altijd nat … ((Foto: Robin de Jonge))

Een glijpartij van een tegemoetkomende fietser was voor Robin de Jonge aanleiding om via de BuitenBeter-app melding te doen van een gevaarlijke situatie. Er werd bij het fietspad een bord geplaatst: ‘PAS OP! Glad wegdek’.

Door Kor Kegel

Aan de oorzaak werd echter niets gedaan. “Ik ben bang dat het niet zo’n prioriteit heeft”, zegt Robin de Jonge. Een jaar geleden zag hij menige valpartij en bij de naderende nachtvorst zal het wel weer raak zijn, verwacht hij.

Spiegelglad

Het fietspad loopt over de Hargalaan. Het gevaarlijke stuk is nabij het viaduct onder de A4 in Vlaardingse richting. Daar bestaat een structureel probleem. De drainage is niet goed en het water komt van onder de stoeprand vandaan het rode asfalt op. Over vijftig meter is het fietspad eigenlijk altijd nat. “Bij vorst is het alsof je op een ijsbaan gaat fietsen. Spiegelglad!” zegt Robin de Jonge.

Elke dag maken honderden fietsers gebruik van het pad. Robin is er een van. Hij waarschuwde vorig jaar al, nadat er op de Hargalaan wegwerkzaamheden waren verricht. Bij die werkzaamheden is het probleem ontstaan. “Het is vreemd dat de situatie niet hersteld wordt, maar dat er alleen een bord wordt neergezet dat waarschuwt voor een glad wegdek,” zegt hij. “Bij vorst is er echt een levensgevaarlijke situatie.”

Drukker

Je kunt afstappen en met de fiets aan de hand over de autorijbaan lopen, maar dat is evenmin veilig. De Hargalaan is er met de woningbouw in het voormalige sportpark Harga alleen maar drukker op geworden. Toen er op dinsdag 21 december de eerste nachtvorst was, had zich over tientallen meters een laag ijs gevormd.

Opnieuw meldde Robin het op de BuitenBeter-app, vergezeld van de vraag of het nu eens aangepakt kon worden. Hij kreeg zelf geen reactie, maar zag zijn vraag de volgende ochtend beantwoord: er stond weer een waarschuwingsbord.

“Ik zie liever dat er met spoed een oplossing wordt gezocht”, zegt hij. Maar vorige keer is dat niet gebeurd en hij vreest dat de gemeente opnieuw niet in actie komt.

Afbeelding