Stichting KunstWerkt naar postkantoor

Algemeen
Er mocht weer publiek naar binnen bij Ruimte in Beweging.
Er mocht weer publiek naar binnen bij Ruimte in Beweging. (Foto: Mirjam Boomert)

Annette Splinter was eerder al deelnemer van Stichting KunstWerkt Schiedam. In 2013 exposeerde ze samen met Michel Snoep en het Tukker & Everwijn Instituut in Pand Paulus aan de Korte Haven, waar de kunstenaarsstichting toen nog haar onderkomen had. Nu is ze terug.

Door Kor Kegel

KunstWerkt heeft de aardige traditie om kunstenaars die zich in het voorgaande jaar als deelnemer hebben aangemeld, samen te brengen op de eerste expositie in het nieuwe jaar. Onder het motto Nieuwe Impuls krijgen we een kijkje in hun oeuvre en dat draagt bij tot een sterk besef dat KunstWerkt zich verdienstelijk maakt met het presenteren van wat de moeite waard is.

De zondag geopende Nieuwe Impuls laat werk zien van Esther van Duffelen, Wybe Hietbrink, Evelien de Jong, Annette Splinter en Vera Whistler. Op de website van de stichting staat nog weinig informatie over hen, dus je moet naar de tentoonstelling toe om een indruk te krijgen. Dat mag gelukkig weer. Je moet bij binnenkomst weliswaar je QR-code laten zien waaruit blijkt dat je gevaccineerd, hersteld of negatief getest bent en in de expositieruimte moet je een mondkapje dragen, maar het is plezierig weer tussen kunstwerken te vertoeven die op verschillende wijzen inspireren.

Verbreden

Harrie Dechering, vorig jaar aangetreden als directeur van S’DAM en Schiedam Partners, opende de tentoonstelling in de Boterstraat 81, waar Ruimte in Beweging is gevestigd. Het is het adres waar KunstWerkt naartoe kon verhuizen, nadat de huur van Pand Paulus niet meer betaald kon worden. Het is nog maar een poosje dat KunstWerkt hier onderdak vindt, want de gemeente wil het pand slopen om in dit stukje binnenstad te vernieuwen. Dat klinkt spijtig, maar de stichting kon zich vorig jaar al verzekeren van de ingebruikname van het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat. Daar zal KunstWerkt flink uit de voeten kunnen en voorzitter Arjen Baas kan dat ook stellig verkondigen: “Wij slaan dit jaar onze vleugels uit, willen ons vernieuwen, verbreden en verdiepen. Daarom verhuizen we binnenkort naar een nieuwe locatie. Deze Nieuwe Impuls is de start van een jaar dat vol is van nieuwe impulsen.”

Zoals gebruikelijk is wordt de nu lopende expositie afgesloten met een finissage in de vorm van een kunstenaarsgesprek onder leiding van kunsthistorica Cilia Batenburg. Dat gebeurt op zondag 6 februari om 15.30 uur. De expositie in Ruimte in Beweging is te zien op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

In het Jenevermuseum aan de Lange Haven 74-76 is nog tot eind februari de jubileumtentoonstelling van het 30-jarige KunstWerkt te zien. De tentoonstelling ‘Van Fles naar KunstWerkt’ is namelijk verlengd.