Jubilerende stichting Hulpnet Lutjebroek zet vrijwilligers in zonnetje

Algemeen
V.l.n.r.: Rony, Anita, Hélène, Mart en Riet. Samen vormen zij het bestuur van stichting Hulpnet Lutjebroek.
V.l.n.r.: Rony, Anita, Hélène, Mart en Riet. Samen vormen zij het bestuur van stichting Hulpnet Lutjebroek. (Foto Hoekstra)

LUTJEBROEK - Ze kregen vorig jaar maar liefst 283 aanvragen en daarom zijn vrijwilligers nog altijd van harte welkom. Stichting Hulpnet Lutjebroek is er voor mensen die hulp nodig hebben in moeilijke tijden. Denk aan een boodschap doen, iemand een lift geven naar het ziekenhuis, hulp bij de computer of telefoon. Iedereen, ongeacht leeftijd, kan een beroep doen op de stichting. Dit jaar viert Hulpnet haar dertigjarig bestaan. Reden voor een feestje zodat alle 54 vrijwilligers in het zonnetje gezet kunnen worden.

Stichting Hulpnet Lutjebroek draait volledig op vrijwilligers. Ook het bestuur - bestaande uit Mart Schilder, Hélène Reijn, Anita Visser, Rony de Groot en Riet Reijn - zet zich met hart en ziel vrijwillig in. De taken zijn goed verdeeld: Riet is voorzitter, Hélène secretaris en Anita penningmeester. Mart en Rony 'bewaken' de telefoon van de stichting waarop de hulpaanvragen binnenkomen. Riet zit er het langst bij, al 26 jaar. Rony is de nieuwste aanwinst voor het bestuur. "Hulpnet is in 1989 door Theo Broersen opgezet", vertelt Riet. "Het kwam eigenlijk voort uit 'Gezonden rijden voor zieken', een stichting die voor vervoer zorgde als mensen naar het ziekenhuis moesten. Theo vond dat het dienstenpakket uitgebreid kon worden. Theo, Sijvert Laan en P. Gorter staken toen de koppen bij elkaar en zo ontstond Stichting Hulpnet. Om vrijwilligers bij elkaar te krijgen, gingen ze letterlijk de deuren langs in ons dorp. Druppelsgewijs meldden mensen zich aan." Riet lacht: "Er was in die tijd iemand die wilde wel kousen stoppen. We hebben alleen nooit een beroep op haar hoeven doen. Ja, dat waren heel andere tijden."

Creatief

Het bestuur van de stichting doet haar uiterste best om voor elke hulpvraag een oplossing te vinden. Rony: "Natuurlijk denk ik ook weleens: oké, hoe gaan we dit doen? Maar het lost zich altijd op. Het even laten bezinken en een beetje creatief denken, dan komen we er wel. Dankzij onze vrijwilligers komt het eigenlijk altijd voor elkaar. Het geeft zoveel voldoening om mensen te kunnen helpen. De meeste mensen bellen ons zelf, maar we krijgen ook aanvragen binnen via wijkzorg of stichting Welzijn. Daarnaast werken we samen met de KBO en De Zonnebloem." Hélène: "Op vervoers- en eventuele parkeerkosten na is de hulpverlening gratis. We krijgen subsidie van de gemeente en een donatie van de Parochieveiling. Om zelf ook wat bij te dragen aan de kas doen we altijd mee met de Rabobank Clubkas Campagne. En ook goed om te weten: al onze vrijwilligers zijn verzekerd via de gemeente."

Trots

Mart: "Vrijwilligers kunnen zelf aangeven waar ze anderen bij willen helpen. En dat kan dus van alles zijn. Even het onkruid uit de tuin verwijderen, een klusje in huis, maar ook iemand een lift geven die zelf geen vervoer heeft. Zelf doe ik ook regelmatig een klusje. Als iemand belt denk ik soms: ach, dat doe ik zelf wel even." Die sociale bewogenheid en de bereidheid om iets voor een ander te doen, is niet alleen de kracht van dit bestuur maar ook van de hele Lutjebroeker gemeenschap. "Het is hier natuurlijk 'ons kent ons' en het gemeenschapsgevoel is groot", vertelt Anita. Mart besluit: "Dat de stichting nu al dertig jaar bestaat, daar zijn we best een beetje trots op. En gezien het feit dat mensen steeds langer thuis blijven wonen en de families steeds kleiner worden, moeten we deze stichting gewoon koesteren en vooral blijven voortzetten."

Zaterdag 9 november wordt het jubileum met alle vrijwilligers gevierd in Verenigingsgebouw de Wurf. Meer weten over de stichting Hulpnet Lutjebroek? Of interesse om vrijwilliger te worden? Bel 06-25505417. Hier kunnen mensen ook met hun hulpvraag terecht.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda