(Foto: aangeleverd)

Lezing en kijkavond volkssterrenwacht Orion

BOVENKARSPEL - In Volkssterrenwacht Orion is woensdag 11 december 2019 de lezing Terug maar de Maan door Rob van den Berg, directeur Space Expo in Noordwijk.

In 1972 liepen er voor het laatst mensen op de maan. Maar de maan staat opnieuw in de belangstelling. De Verenigde Staten kondigden onlangs aan dat er in 2024 weer Amerikanen op de maan zullen landen, waaronder de eerste vrouw. Om dit mogelijk te maken heeft NASA een nieuwe raket ontwikkeld, de SLS. Om mensen naar de maan te brengen zal er ook een nieuwe capsule gebruikt worden, de Amerikaans-Europese Orion. Dit alles vindt plaats in een tijdperk waarin niet alleen landen als China, India en Israël hun vizier op de maan hebben gericht, maar ook bedrijven zoals SpaceX en Blue Origin. Rob van den Berg vertelt over de laatste stand van zaken van deze nieuwe ruimterace. Aanvang: 20.00 uur (sterrenwacht open 19.30 uur). Van te voren svp aanmelden via info@volkssterrenwachtorion.nl of 06 48850445. Entree leden 3 euro, niet-leden 6 euro.

Kijkavond Orion

Orion is zaterdag 14 december open voor publiek van 19.00 tot 22.00 uur. Bezoekers kunnen in de koepelruimte door de grote telescopen bij helder weer naar het heelal gluren; de maan met zijn kraters te zien. Door de grote telescopen kan met eigen camera of mobiele telefoon een foto van de maan gemaakt worden. Op het dakterras van Orion staan ook een aantal telescopen opgesteld waar publiek 's avonds bij helder weer doorheen kan kijken om te turen naar de maan, sterrenhopen en sterrennevels, waaronder de Orionnevel en de Pleiaden. Er wordt bovendien uitleg gegeven over sterrenbeelden.

Reis door het heelal

In het planetarium worden met een speciale planetariumbeamer een aantal mooie presentaties gegeven over het heelal en de ruimtevaart. Ook wordt een overzicht gegeven van sterrenbeelden. Verder kan er ingezoomd worden op de maan, planeten en de actuele sterrenhemel.
In de expositieruimte is er van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie. Er worden diverse natuurkundige proefjes gedaan; er is uitleg over de breking van licht, statische elektriciteit en magnetisme. Tot slot kan er gekeken worden door microscopen en een interactief reisje worden gemaakt door het heelal via het grote touchscreen. Ook bij minder goed weer is het de moeite waard. Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om uitleg en informatie te geven. De toegang voor de sterrenwacht is gratis. Aanmelding niet nodig. Meer info via volkssterrenwachtorion.nl. Volkssterrenwacht Orion in recreatie/natuurgebied het Streekbos Paviljoen (eerste verdieping). Veilingweg 21b in Bovenkarspel.

Meer berichten