Nicole's Huiskamer voorkomt dure zorg

Algemeen
De Huiskamer van Nicole van Rooij: begeleiding op maat, individueel en laagdrempelig.
De Huiskamer van Nicole van Rooij: begeleiding op maat, individueel en laagdrempelig. Foto: Aangeleverd

BOVENKARSPEL - Nicole's Huiskamer is wat de naam zegt. De stichting heeft haar vestiging, opvang en verblijf in het woonhuis van Nicole van Rooij. "Daardoor voelt het persoonlijk aan en ziet het eruit als een plek die beschutting en gezelligheid biedt. Precies zoals de bedoeling is. Jongeren kunnen hier altijd terecht. Soms om hun ei even kwijt te kunnen, soms voor meer hulp."

Het team van Nicole's Huiskamer vangt jongeren tussen de 12 en de 18 jaar op. Er is begeleiding en training voor zowel de jongeren als de ouders en er zijn therapie mogelijkheden. Nicole: "Het gaat om jongeren die in een situatie zitten waardoor het op school of thuis even niet meer gaat. Dat kan om heel uiteenlopende redenen zijn. De jongeren die bij Nicole komen zijn van allerlei komaf. Het kunnen jongeren zijn die zelf vastlopen en moeite hebben om in de wereld van nu mee te komen, last van depressieve gevoelens hebben, extra opvoedhulp nodig hebben, familieleden hebben waar ze mantelzorg voor doen of waar thuis sprake van psychische of verslavingsproblematiek is. Kortom, soms gaat het thuis even niet omdat ouders dus andere zorgen hebben."

Talenten ontdekken

Als iets niet bij Nicole's Huiskamer opgelost kan worden, verwijzen zij door. Nicole: "Wij zijn voorportaal, preventief, laagdrempelig en in eerste instantie om grote problemen voor te zijn en te zorgen dat al deze jongeren zich ook goed en volledig kunnen ontwikkelen."

De sfeer is huiselijk zodat iedereen zich welkom en op z'n gemak kan voelen. "Ons uitgangspunt is dat iedereen positieve intenties heeft en dat het fijn kan zijn om hulp te krijgen. We gaan er ook vanuit dat de jongeren niet per se iets mankeren, maar dat ze hun talenten nog niet kennen."

Op verhaal komen

Nicole van Rooij had al een 'open huis' vanaf dat ze zelf uit huis ging, in de jaren negentig zette zij deze traditie in Stede Broec voort. "Ik had een praktijk als therapeut en merkte dat veel kinderen erbij in schieten, wanneer ouders problemen hebben en het even niet meer weten. Daarom vingen wij van tijd tot tijd kinderen op, zodat ze dan op verhaal konden komen en er thuis ook rust kon zijn. Later zijn we de ouders ook gaan coachen, zodat ze meer handvatten kregen hoe met de situaties om te kunnen gaan. Deze vorm van hulpverlening heeft zich feitelijk door de vraag gestuurd heel organisch ontwikkeld. Vanaf 2010 zijn we verder gegaan als ANBI stichting, en zijn we non-profit, en werken we veel met vrijwilligers. Vanaf 2015 hebben we een ISO keuring, zijn leerbedrijf geworden."

Onterechte labels

Jongeren worden doorverwezen door jeugdzorginstanties, GGZ, huisartsen, scholen, de wijkteams en via-via. "We doen ook huisbezoeken bij de gezinnen. We praten met ouders, geven opvoedkundige adviezen en ouder- puber- en communicatietraining waar dat nodig is. Er is plek voor maximaal tien jongeren in de groep. Daarnaast is er ruimte voor individuele coaching. Iedere donderdag komt de groep bij elkaar, dan koken en eten we samen. Dan zijn er tevens begeleiding, coaching en trainingsmomenten, waarbij altijd gewerkt wordt aan een persoonlijk doel."

Vier keer per jaar wordt ook een educatief uitje georganiseerd en eenmaal per jaar is er een challenge survivalweek. "Wij leveren echt maatwerk en zijn een kleine organisatie die het best vooral 'hands on' werk levert. We voorkomen dat jongeren onterechte labels krijgen en er later dure andere trajecten nodig zijn."

Burgemeester blij

Burgemeester Ronald Wortelboer is enthousiast over Nicole's Huiskamer. "Ik ben er een paar keer geweest en ik vind het schitterend wat ze doen. Het zijn best nog jonge kinderen die in, voor hun, moeilijke omstandigheden zitten. Ze worden bij Nicole's Huiskamer fijn opgevangen, maar ook op een heel goede manier begeleid en gecorrigeerd. Ze krijgen echt een zetje in de goede richting." Nicole's Huiskamer blijft groeien en zoekt vrijwilligers die het team willen versterken.

Mensen samenbrengen, is wat Nicole drijft.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda