One Day Outlet zondag  2 februari voor mooie acties.
One Day Outlet zondag 2 februari voor mooie acties. (Foto: Vincent de Vries)

One Day Outlet: Super Zondag in Enkhuizen

ENKHUIZEN - Het aantal zaken dat dit jaar meedoet aan One Day Outlet is nagenoeg verdubbeld. Zondag 2 februari is het weer zover: One Day Outlet Enkhuizen. De mooiste zaken van Enkhuizen doen samen een outletdag.

Win shoptegoed van honderd euro!

Hanneke de Jong van La Vie en Rose is initiatiefneemster van One Day Outlet die dit jaar voor de tweede keer in de binnenstad wordt gehouden. "Enkhuizen is echt een stad om te verpozen. We hebben een prachtige authentieke binnenstad met mooie winkels en fijne horeca. Hoor het carillon van de Zuiderkerk. Hoe leuk is dat!" Over haar eigen winkel zegt ze lachend: "Wij brengen kleur in de straat en hebben de meeste jurken van de stad in de rekken hangen!"

Shoptegoedbonnen winnen? Houd Facebook in de gaten!

Veertien ondernemers doen mee aan One Day Outlet. Deze zondag hebben zij allemaal bijzondere aanbiedingen met fijne prijzen. Er zijn shoptegoeden te winnen van honderd, vijftig en 25 euro. De deelnemende winkels zijn: La Vie en Rose, Jellie's Fashion, Stoffiez, Bewust WInkelen, West 29 Brand for Less, Gregory Mode, Het Coffy-Huys, Zusje van Tierlantijn, Tierlantijn Wonen, Lingerie Marijke, Wol in Enkhuizen, Fifth Avenue Fashion, Beauty Salon Divera en Time4You.

Kusjes uit Enkhuizen

"Geef mij maar gezellig Enkhuizen met z'n bijzondere, kleine lokale ondernemers. Dat is toch veel leuker dan de Kalverstraat met alleen maar grote winkelketens", zegt Marieke Schooneman, die samen met zus Moniek Het Coffy-Huys runt in een sfeervol historisch pand. "Onze appeltaart is met de hand gemaakt door onze moeder. Lekkerder bestaat echt niet. En vergeet vooral de 'kusjes uit Enkhuizen' niet, speciale chocolaatjes gemaakt van de beste chocolade die er bestaat"

Margriet de Vries van stoffen en fournitourenzaak Stoffiez doet ook mee met One Day Outlet. "Klanten van buiten Enkhuizen zeggen allemaal dat we zo'n uniek en leuk stadje zijn. Ons type winkel is uitstervend, maar misschien toch weer niet. Klanten zijn aangenaam verrast dat we bestaan samen met Wol in Enkhuizen hier schuin tegenover ons. Waar vind je dat nog! Twee ambachtelijke winkels vol wol, garens, stoffen en fournituren waar alles draait om zelf doen. Gelukkig leeft de aandacht voor zelf maken weer helemaal op!"

Gespecialiseerde winkels

Ook Lingerie Marijke trekt veel klanten van buitenaf. Eveline Vijn: "Winkelen te midden van de rijke historie met prachtige, fraaie monumenten en een gevarieerd en divers winkelaanbod, dat vinden klanten geweldig aan Enkhuizen. We zijn allemaal zelfstandige ondernemers en dus kunnen wij een prachtig assortiment neerzetten. Ook wij zijn zeer gespecialiseerd en trekken veel mensen uit heel Nederland omdat we zo'n groot assortiment hebben. Van cup AA tot cup 0: we hebben het allemaal in huis."

Eerlijk is eerlijk, kleine ondernemers hebben het niet makkelijk in tijden waarin mensen steeds meer via internet kopen. Het levendig houden van de binnenstad doen we met z'n allen samen. "Soms moet je iets meer uitgeven, maar daar krijg je heel veel gezelligheid voor terug", zeggen de winkeliers eensgezind.

Beleving

Wat online winkelen bijvoorbeeld niet biedt, is beleving. En Erik Vergara thijs en Michelle Boeters, de twee jonge eigenaren van Time4You, de sport, sneaker en fashion store, weten dat als geen ander. "Klanten waarderen het enorm dat wij ze kunnen adviseren. Mensen lopen bij ons tevreden de winkel uit omdat ze advies krijgen over die specifieke schoen of dat ene bijzondere product. We hebben bovendien om de zes weken, twee maanden een nieuw assortiment en dus een nieuwe herbeleving in de winkel."

Jolijn Busker van West 29 opende twee maanden geleden haar winkel in de Westerstraat. "Wij hebben het hele jaar rond outlet, maar 2 februari is wel heel speciaal. Ik kan er ontzettend van genieten als een klant met een nieuw setje kleding blij en rechtop de winkel uitloopt. Dat is toch geweldig! We mogen zo trots zijn op Enkhuizen. Ik vind Enkhuizen echt Holland. We hebben dat oude, fijne sfeertje in de binnenstad. Echt karaktervol."

'Mensen uit Hoorn komen shoppen in Enkhuizen'

Veel winkels zijn al decennia lang gevestigd in Enkhuizen, zoals Tierlantijn Wonen. Eigenaresse Erna Roorda: "Mensen uit Hoorn komen zelfs winkelen in Enkhuizen omdat hier veel apartere winkels zijn. Het is de combinatie van uitstraling van onze historische binnenstad en mooie panden en het bijzondere aanbod, denk ik. Toeristen zijn ook al zo positief over de sfeer en het winkelaanbod. In 2018 openden we ons tweede winkel: Zusje van Tierlantijn met onder andere de collectie van kleding- en accessoiremerk Zusss. Wist je dat we hier in Enkhuizen de grootste Zusss-winkel van Nederland hebben!"

Jan Klinkert van Gregory Mode wijst op de gemoedelijke sfeer van Enkhuizen. "Winkelen in Enkhuizen betekent altijd vertrouwde gezichten die je helpen. Dat vinden klanten prettig. En weet je, dat is voor ons ook leuk, ik heb een winkel omdat ik mensen graag een mooi product aanbied. Een vaste klantenkring bewijst dat we het goed doen. Mensen voelen zich bij ons op hun gemak. Dan komen ze met een lach binnen en roepen: 'We zijn er weer!'"

Meer berichten