(Foto: Pixabay)

Gluren naar de maan bij Orion Bovenkarspel

BOVENKARSPEL - Bij Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21b in Bovenkarspel vindt vrijdag 31 januari van 19.00 tot 22.00 uur een kijkavond plaats. Bezoekers kunnen in de koepelruimte door de grote telescopen naar het heelal gluren en zich verwonderen over wat er zich allemaal boven ons hoofd afspeelt in het heelal.

Door de grote telescopen in het observatorium staan de grote telescopen; bij helder weer is de maan met zijn kraters te zien. Door de grote telescopen kan met eigen camera of mobiele telefoon een foto van de maan gemaakt worden. Bij helder weer is op deze plek zelfs nog de melkweg te zien.
Op het dakterras van Orion staan ook een aantal telescopen opgesteld waar publiek 's avonds bij helder weer doorheen kan kijken om te turen naar de maan, sterrenhopen en sterrennevels, waaronder de Orionnevel en de Pleiaden. Er wordt bovendien uitleg gegeven over sterrenbeelden.

In het planetarium worden met een speciale planetariumbeamer een aantal mooie presentaties gegeven over het heelal en de ruimtevaart. Ook wordt een overzicht gegeven van sterrenbeelden. Verder kan er ingezoomd worden op de maan, planeten en de actuele sterrenhemel.
In de expositieruimte is van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie.

Er worden diverse natuurkundige proefjes gedaan; er is uitleg over de breking van licht, statische elektriciteit en magnetisme. Tot slot kan gekeken worden door microscopen en een interactief reisje worden gemaakt door het heelal via het grote touchscreen. Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om uitleg en informatie te geven.
De toegang voor de sterrenwacht is gratis en van tevoren aanmelden is niet nodig. Kijk voor meer informatie op www.volkssterrenwachtorion.nl.

Meer berichten