Kijken naar de sterren.
Kijken naar de sterren. ((Foto: Pexels.com))

Sterren kijken bij Orion in Bovenkarspel

BOVENKARSPEL - Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21b in Bovenkarspel is zaterdag 29 februari geopend voor publiek tijdens de 44e landelijke sterrenkijkdagen. Jong en oud is van 19.00 tot 22.00 uur van harte welkom om kennis te maken met de wereld van sterren en planeten en met de hobby sterrenkunde.

Het publiek kan door grote telescopen in de koepelruimte naar het heelal gluren en bij helder weer is de maan met zijn kraters te zien. Ook kunnen bezoekers met hun eigen camera of mobiele telefoon via de telescoop een foto van de maan maken. Op het dakterras van Orion staat een aantal telescopen opgesteld, waar publiek bij helder weer doorheen kan kijken naar de maan. Maar ook sterrenhopen zoals de Plejaden en sterrennevels (waaronder de Orionnevel) zijn te zien. Vrijwilligers van Orion geven uitleg over uitleg gegeven over sterrenbeelden. In het planetarium worden via een speciale planetariumbeamer een aantal presentaties over het heelal en de ruimtevaart gegeven, die op een bolvormig scherm worden geprojecteerd. Ook wordt een overzicht gegeven van sterrenbeelden. In de expositieruimte is van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie, waaronder een collectie meteorieten en mineralen. Voor de jeugd zijn er leuke doe-dingen zoals natuurkundige proefjes onder begeleiding van medewerkers van Orion en er wordt op een speelse, laagdrempelige wijze uitleg gegeven over de breking van het licht, statische elektriciteit en magnetisme. Kijk door microscopen en maak een interactief reisje door het heelal via het grote touchscreen.

De toegang is gratis en van tevoren aanmelden is niet nodig. Meer informatie: 06-48850445 of www.volkssterrenwachtorion.nl.

Meer berichten