Boodschappen doen tussen 7 en 8 uur vanwege corona.
Boodschappen doen tussen 7 en 8 uur vanwege corona. (Foto: Rodi Media)

Boodschappenuur ouderen heerlijk rustig

ENKHUIZEN - Tussen zeven en acht uur 's morgens zijn veel supermarkten opengegaan voor ouderen. Met de maatregel willen supermarktketens de ouderen meer tijd geven om in rust hun boodschappen te doen. "Heerlijk", zegt mevrouw Hoeksema-Struik (73) dinsdagochtend om 7.30 uur terwijl ze vrolijk haar boodschappen inpakt die ze in het centrum van Enkhuizen heeft gedaan. "Erg prettig dat het zo rustig is in de winkel. Ik sta altijd vroeg op dus voor mij is dat geen probleem."

Albert Heyn in Enkhuizen is altijd al open om zeven uur en heeft zijn beleid niet veranderd. Iedereen wordt doorgelaten. "We kunnen niet zomaar ander publiek de toegang ontzeggen tijdens een reguliere openingstijd", aldus een medewerkster. Rustig is het er wel zo 's morgensvroeg.

Spreiding klanten

Deen opent normaal om 8.00 uur en is nu vanaf 7.00 uur geopend. Een medewerker: "We merken effect van dat uurtje langer open. Er is meer spreiding van klanten. Dat moet ook want de gangpaden zijn smal. Ook de oproep van afgelopen weekend om met één persoon te winkelen helpt. Vorige week kwamen hele gezinnen boodschappen doen of mensen met z'n tweeen. Dat gebeurt veel minder en dat scheelt al zoveel drukte."

Schermen

De supermarkten hebben veel coronamaatregelen genomen de afgelopen week. Op de vloer bij de kassa's geven de supermarkten de afstand aan die klanten moeten houden om de kans op besmetting te verkleinen. Dat gebeurt ook bij de schappen vol koelproducten. Speciale schermen bij de kassa's om medewerkers van de supermarkt te beschermen, zijn inmidels een vertrouwd gezicht.

Pin betalingen

Vorige week pleitte de brancheorganisatie voor een verbod op betalingen met contant geld, wat soms leidt tot hilarische taferelen. Zo blokeerde bij Albert Heyn het elektronisch betaalsysteem waardoor klanten noodgedwongen met contant geld moesten betalen.

Meer berichten