Uitvaartdienst moet 'kort en sober'.
Uitvaartdienst moet 'kort en sober'. (Foto: Archief)

Corona: korte kerkdienst bij uitvaart

Kerkdiensten bij een uitvaart moeten ‘kort en sober’ zijn, vertelt uitvaartverzorgster Jacqueline Pennekamp. “Een kerkdienst mag tegenwoordig hooguit twintig minuten of een haf uur duren.”

Afscheidnemen zoals de overledene dat wil kan niet meer. Sinds de verheviging van de corona-uitbraak mag er geen misdienaar of koor zijn bij een uitvaartdienst. “Mensen moeten anderhalve meter van elkaar vandaan zitten. Na afloop praten mensen met elkaar na op het parkeerterrein, want een nazit mag niet meer. Het is ontzettend moeilijk allemaal.”

Onmenselijk

Dat geldt ook voor de keuze wie bij de uitvaart mag zijn. “Mensen vinden het moeilijk om die keuze te maken. Het is eigenlijk onmenselijk om zo’n keuze te moeten maken. Sommige mensen zeggen: zo hoeft het van mij niet meer en kiezen voor geen uitvaart.”

Met coronadoden wordt het nóg moeilijker

Afscheid nemen in de geest van de overledene kan niet meer. “Dat doet pijn. Soms lijkt het alsof je nabestaanden alleen maar teleurstelt. Je wilt wat voor hen betekenen, maar dat is lastig geworden. Het is net een film waarin we leven, zeggen mensen. En dan hebben we het nog niet over coronadoden die gaan komen. Dan wordt het nóg moeilijker.”

Het is net een film waarin we leven, zeggen nabestaanden.

Meer berichten