Opvoeden in onzekere tijden

Algemeen
Astrid is juf en moeder tegelijk in tijden van corona.
Astrid is juf en moeder tegelijk in tijden van corona. Foto: Aangeleverd

Astrid Hakkenberg zit vanwege het coronavirus thuis met haar twee kinderen, zoon Lucas (8 maanden) en dochter Josephine (5). Ze is nu moeder en juf tegelijk. En aan die situatie komt voorlopig geen eind. “Het is beter als het niet al te lang duurt. Vooral de onzekerheid geeft onrust. Altijd die mama die beschikbaar is. Hoe gaat dat straks als ik weer aan het werk ga?"

Over het algemeen gaat het leven in coronatijd zijn gangetje, vertelt Astrid lachend. “Het is fijn om veel bij elkaar te zijn. We hebben inmiddels ook wel een nieuw soort ritme gevonden. Dat wordt nog wat als ik straks weer aan het werk ga! Nu ben ik altijd die mama die beschikbaar is.”

Ongrijpbaar

Toch zijn er dingen wel anders. “Normaal als de oudste geen zin heeft om een puzzel te maken dan hoeft dat ook niet. We ruimen het op en het is het klaar. Maar nu moet ze werkjes echt afmaken, die ze anders op school, de Wegwijzer, maakt! En dan is Josephine nog een kleuter, maar voor oudere kinderen speelt dit nog veel meer. Zij móeten schoolwerk doen. Ik benijd die ouders niet. Dat er bij ons minder structuur is en we niet altijd op tijd opstaan, is niet zo heel erg. Dat past wel bij een kleuterleven. Maar spelen met vriendjes mag ze nauwelijks meer en ze mag niet mee naar de winkel. Dat is wel even slikken en maakt het leven voor haar spannender. We leggen het wel uit en ze probeert het ook te snappen, maar het heeft toch iets ongrijpbaars voor haar. Het maakt haar natuurlijk ook verdrietig omdat ze de juf en vriendjes mist.”

Juf

Haar dochter heeft een bijzondere manier gevonden om met de situatie om te gaan. “Josephine heeft zelf besloten dat ik juf speel en dat we samen schooltje spelen. Dat vindt ze leuk en zo maakt ze de situatie ook begrijpelijk voor zichzelf.”

Ervaringen missen

Ze is wel vaker boos door de spanning. Astrid: “Verdrietjes en spanningen zoeken toch een uitweg, in een uitbarsting bijvoorbeeld. Het is ook niet altijd makkelijk om alles met een kleuter te bespreken en alles uit te leggen. Jonge kinderen leren ook door te ervaren. Het zijn juist ervaringen die ze mist die ze normaal op school zou opdoen, zoals delen en spelen, samen een werkje doen en op je beurt wachten.”