Speurtocht naar onbekende naam foto

Algemeen
Hessel de Greeuw zoekt onbekende onderduiker uit Enkhuizen.
Hessel de Greeuw zoekt onbekende onderduiker uit Enkhuizen. Foto: Aangeleverd

REGIO - Al vijftig jaar verzamelt Hessel de Greeuw alle foto’s en ansichtkaarten van Andijk. "Dat doe ik van alle scholen, zang- muziek-, sport-, toneel- en andere verenigingen in ons dorp. Ik verzamel alle groepsfoto’s en portretten van Andijkers. Ik vind het een mooie gedachte als onze gemeenschap bewaard blijft."

Het is een uit de hand gelopen hobby en hij is er alle dagen mee bezig. Hessel de Greeuw: "Hoe het precies is begonnen, weet ik niet. Maar menen weten mij te vinden. Ik krijg doosjes met foto's die van zolder komen. 'Is dit nog wat voor je?', vragen ze dan. Ik probeer van iedereen de namen erbij te zoeken, de namen van ouders en grootouders. Er zijn hier heel veel mensen die Mantel, Kooiman, Groot of de Vries heten. En op west zijn er veel die Sijm, Hooiveld of Stavenijter heten. Dan is het leuk om precies te weten wie wie is."

'Uit armoe zit ik binnen'

De heer De Greeuw gaat er vaak op uit om ontbrekende namen te achterhalen. "Ik ken best veel mensen en loop ook met bejaarden die in een rolstoel zitten. Ik ga bij mensen langs en dan vraag ik: weet u wie dit is? Zie je je opa of oma? Door het coronavirus kan dat nu niet meer. Uit armoe zit ik thuis. Gelukkig kan ik met de computer veel doen met gezichtsherkenningsprogramma's. Maar het contact heb ik nodig omdat ik alles wil cheken. Ik wil zekerheid."

Op zoek naar onderduiker uit Enkhuizen

Nu heeft hij een speciaal verzoek. "Jaren geleden heb ik een foto gekregen. Ik weet niet meer van wie en daar werd bijgezegd: Dit is een Sietses uit Enkhuizen die ondergedoken zat in Andijk. Het zou mooi zijn als deze persoon weer een naam kreeg. Willen mensen die weten wie deze man op de foto is contact met mij opnemen?"

Contact

Mensen die informatie hebben over de foto kunnen contact opnemen met hdegreeuw@quicknet.nl .

Afbeelding

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda