'Een jaartje door kwasten’

Algemeen
De klussen aan boord zijn al gedaan.
De klussen aan boord zijn al gedaan. Foto: Rodi Media

Veel schippers kunnen niet wachten het water op te gaan. Vanaf 1 juni mag varen weer met kleine groepen (tot 30 personen) mits iedereen op 1,5 meter afstand blijft en conform een goedgekeurd protocol. Of dat echt soelaas biedt, is nog maar de vraag. "Coronaproof zeilen is nauwelijks mogelijk."

De afgelopen maanden hadden schippers alle tijd om te sleutelen aan hun schip. “Ik heb net mijn kluivernet vernieuwd. Dat is een arbeidsintensief proces. Dat kost een weekje met de hand knopen. Normaal gun je je die tijd niet”, vertelt Sebastiaan Prins, schipper van Mon Desir en Fortuna.

Superseizoen

Zijn schepen liggen net als de meeste charters bij het Dirk Chinaplein. Sebastiaan klaagt niet, maar de coronamaatregelen komen hard aan. “Het is wel zuur zo aan het begin van het seizoen. De boekingen zaten in de lift. We waren met z’n allen goed geboekt en ons stond een superseizoen te wachten. Ik heb net een nieuw schip gekocht. Het komt dus bijzonder ongelukkig uit. Ik leef van mijn spaarpotje en we proberen klanten te verleiden om hun reis te verzetten naar volgend jaar of later dit jaar.”

Vervelen

Vervelen doet hij zich niet. “Geld voor grote investeringen is er niet, maar verf kan er wel van af. Het wordt een jaartje door kwasten en voor een net knopen is alle tijd.”

Er zijn schippers die zich hun schip coronaproof hebben gemaakt en aangepast, door bijvoorbeeld met tape en linten zones aan te geven zodat veilig varen mogelijk is. Sebastiaan snapt dat schippers dat doen, zelf lijkt het hem lastig. “We zijn nu eenmaal traditioneel ingericht, voor veel mensen die op een kleine ruimte hun vakantie doorbrengen. Ik wil graag varen, maar anderhalve meter afstand houden met zeilen wordt lastig. De vakantiebeleving moet wel blijven. Het is niet leuk als de toeter gaat omdat je achter een streep moet blijven staan om op anderhalve meter afstand te blijven."

Dobberen op het IJsselmeer

Met de verruiming van de coronamaatregelen mogen schepen straks dus weer het water op. "In de praktijk is het voor schepen zoals die van mij niet werkbaar. Met 25 tot 50 gasten aan boord kun je geen anderhalve meter afstand houden." Zeilen kan al helemaal niet, dus dat wordt motoren. "Dobberen op het IJsselmeer", zoals Sebastiaan dat noemt.

Gezinnen

Voor één groep gasten ziet hij wel toekomst. "Gezinnen die normaal een wat duurdere vakantie zouden boeken, bijvoorbeeld een appartement in het buitenland. Dat is de bovenkant van de markt. Als we met z'n allen in die kleine vijver gaan vissen, is het nog maar de vraag of het economisch haalbaar is, maar welkom zijn ze. Zeilen zal niet gaan, maar varen is prima mogelijk.”

Wil jij ook je verhaal delen over hoe je deze coronatijd beleeft of heb je ideëen over hoe de anderhalve-meter-samenleving er uit moet zien? Laat het ons weten via redactie.drom@rodi.nl en misschien zie je jouw verhaal wel terug in deze krant.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda