West-Friese Meindert Reus: 'Bidprentjes, de enige tic die ik nog heb'

Algemeen
Van kapitein op Bontekoe tot bidprentjes: Meindert Reus heeft verhalen zat.
Van kapitein op Bontekoe tot bidprentjes: Meindert Reus heeft verhalen zat. Foto: Aangeleverd

Op zijn veertiende had Meindert Reus (77) zijn eerste bidprentje in handen. Nu ruim zestig jaar later is hij nog steeds bezig met zijn grote hobby. ''Bidprentjes, de enige tic die ik nog heb"

Meindert Reus uit Grootebroek vertelt graag over hoe het verzamelen begon. "Het was 1956 en mijn opoe overleed. Ik had haar bidprentje in handen en raakte geïnteresseerd. "Ik woon hier al mijn hele leven en ik wil weten wie waar woont, wat er is gebeurd met mensen. Dat zie je allemaal terug op zo'n bidprentje."

Wroeten in geschiedenis

Reus heeft een groot archief aangelegd. De overledenen zijn gerangschikt in alfabetische volgorde. "Binnen de katholieke kerk was het tot in de jaren zestig gewoon om doodsprentjes aan familie, vrienden en kennissen uit te reiken als herinnering aan de overledene. Het oudste bidprentje komt uit 1800", vertelt hij trots.

Wroeten in de geschiedenis vindt hij interessant. "Het nieuws dat ik bidprentjes verzamelde ging van mond tot mond. Ik vond steeds enveloppen met bidprentjes op de deurmat. Eind van de vorige eeuw kreeg ik een kist vol van een mevrouw, die vond dat ik er recht op had. Ze had het al tientallen jaren in haar bezit."

IJsselmeer

De prentjes die hem het meeste aangrijpen zijn van de brand in Wervershoof waar drie meisjes omkwamen. Ook een dubbelprentje van een tragisch ongeval van twee jongeren uit Bovenkarspel grijpt hem aan. "Ze stapten in een kano voor een tochtje op het IJsselmeer. Ze werden overvallen door een mistbank en een harde wind. Pas een paar dagen later werden hun lichamen gevonden bij Urk, aan de overkant."

Weggooie is zonde

In de loop der jaren gaf Reus verschillende boeken uit over de regio. Inmiddels is hij aan het opruimen 'omdat het te vol wordt'. Maar de bidprentjes gaan nooit de deur uit. Inmiddels zijn de bidprentjes vervangen door bedankkaarten, maar toch doet Reus een oproep: "Als lezers bidprentjes hebben, hou ik me aanbevolen. Ik ben er hartstikken bloid mee. Weggooie is zonde. Ik kom ze direct halen. Ik spring zo op mijn fiets." Meindert Reus is te bereiken via 0228 512505.

Kapitein op de Bontekoe

Een ander mooi verhaal is dat de familie Reus al eeuwenlang uit Grootebroek komt. Ook Meindert Reus heeft er z'n hele leven gewoond. "Een van de schippers uit het boek De scheepsjonges van Bontekoe is Jan Pieterszoon Reus uit Grootebroek. Hij voer in de zeventiende eeuw mee met Willem IJsbrantsz naar Indië op Bontekoe. Ik ben ongeveer de elfde generatie van de familie Reus."

Afbeelding
Eén van de bijzondere bidprentjes.
Negentiende eeuws.
Gedenk mij in uw gebeden.
Afbeelding
Marijtje Visser uit Grootebroek.
Afbeelding

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda