VertelTuin: 'Geluksgevoel wil ik delen'

Algemeen
Marijcke Faas: 'Terug naar veilige gevoel dat je als kind had.'
Marijcke Faas: 'Terug naar veilige gevoel dat je als kind had.' Foto: Rodi Media/IH

Muziekdocente Marijcke Faas vertelt graag. In haar parkachtige tuin, die zij al bijna 12 1/2 jaar openstelt voor publiek, leest zij verhalen voor aan volwassenen. Elke eerste zondag van de maand heeft zij in haar VertelTuin een voorleesuur voor volwassenen. De volgende bijeenkomst is zondag 5 juli.

'Voorgelezen worden, is een cadeautje voor jezelf'

"Voorgelezen worden is een ervaring", vertelt Marijke. "Het brengt je terug naar de tijd dat je als kind voorgelezen werd. Dat veilige en vertrouwde gevoel van toen, die emotie, roep ik op tijdens het voorlezen. Door het voorlezen aan mijn kinderen en het wonen in een enorme tuin - het lijkt wel een park, maar het is een natuurterrein - kwamen jeugdherinneringen bij mij naar boven. Zoals van een prentenboek over de maan, op schoot zittend bij mijn vader. Dat veilige, gelukkige gevoel wil ik delen. Eigenlijk met de hele wereld. Zo werd de VertelTuin geboren."

Het is een cadeautje voor jezelf, zegt Marijcke. "Het is bedoeld als aandacht voor jezelf. Ik wil jou het gevoel geven dat je er mag zijn. Voorgelezen worden, brengt geluk. Je gaat even terug naar het gevoel dat je had toen je als kind werd voorgelezen door je ouders, juf of meester."

Muziek

Marijcke is gepensioneerd muziekdocente en gaf onder meer les op het Martinuscollege in Grootebroek en het Horizoncollege in Hoorn. De samenkomsten waarin zij voorleest noemt zij voorstellingen. "Net als een muziekstuk of een concert bouw ik de spanning op. Ik lees drie verhalen voor en maak gebruik van theatertechnieken als pauzes, rust en versnelling. Tussendoor ontstaat soms een gesprek naar aanleiding van een woord of herinnering."

'Saai is het nooit'

De verhalen die Marijcke voorleest zijn verhalen van bekende auteurs. Voor en na de voorstelling kunnen bezoekers wandelen in de wilde, parkachtige tuin. De tuin van anderhalf hectare is een oase van rust. Grassige paden meanderen tussen bomen, planten en struiken. Over het hele stuk land kunnen bezoekers rustig lopen met op verschillene plekken zitjes om te pauzeren. Het enige wat je ziet is groen van de beplanting en blauw van de lucht. Enkel de kerktoren van Hem rijst boven de begroening uit. Met zicht op de schapen en de paarden van de buren waan je je te midden van de natuur en even los van alledag. Als een minivakantie in eigen regio. Marijcke: "Gewoon, enkel genieten van de natuur, de rust en stilte, kan hier ook."

Een oase van rust tussen Enkhuizen en Hoorn

De grote tuin was ooit een fruittuin die vanwege loodglans gerooid moest worden. In de tuin staat een naar alle kanten doorzichtige kas die dient als theater met 24 zitplaatsen waar het voorlezen plaatsvindt. Saai is het nooit, vertelt Marijcke met een lach.

"Het is geen statisch gebeuren. We zitten in een cirkel, met een klein groepje waardoor het een bepaalde intimiteit heeft. Ik wil een sfeer neerzetten waarbij ik rekening houd met de reacties van de bezoekers. Het is een wisselwerking. Ik reageer ook op wat er op dat moment gebeurt."

Vriendengroepjes

De verhalenvoorstellingen van Marijcke Faas zijn voor iedereen. Een gezellig vrienden-, familie- of bedrijfsuitje? Marijcke: "Voor elke bijzondere gelegenheid bied ik een rustige, inspirerende middag. In overleg wordt het onderwerp van de verhalen gekozen."

Meer informatie via verteltuin.nl. De zondagmiddag- vertellingen zijn gratis. Reserveren is gewenst. Aanvang: 14.00 uur. Een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van de parkachtige tuin wordt op prijs gesteld. Op afspraak is het mogelijk om in de tuin te wandelen (liefst geen honden of aangelijnd).

Marijcke Faas

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda