Uitreiking koninklijke onderscheidingen

Algemeen
Alle gedecoreerden kregen vandaag een welverdiende koninlijke onderscheiding opgespeld.
Alle gedecoreerden kregen vandaag een welverdiende koninlijke onderscheiding opgespeld. Foto: Harrie Kusters

Na ruim twee maanden wachten werden vrijdagochtend 3 juli de langverwachte koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan de zes decorandi. Al in april ontvingen zij een persoonlijke felicitatie van burgemeester Ronald Wortelboer, op veilige afstand van anderhalve meter. Nu ging het er een stuk persoonlijker aan toe. Nico Bakker, Nico Weel, Vera Botman-Dudink, Marga Groot-Schouten, Loes Smid en Theo van der Jagt: proficiat!

Vanwege het coronavirus lieten de koninklijke onderscheidingen nog even op zich wachten. De lintjes behorende bij de onderscheidingen worden vrijdag werden uitgereikt op het terras bij Café De Paus in Lutjebroek. De koninklijke onderscheidingen werden uitgereikt aan de volgende zes mensen.

Theo van der Jagt

Theo van der Jagt. Hij is secretaris en organisator van lezingen voor Groei & Bloei afdeling Enkhuizen e.o. Sinds 1974 is hij vrijwilliger bij de Sint Martinusparochie in Bovenkarspel. Hij is voorts actief en betrokken bestuurslid in de WOCO-groep die de communievergaderingen begeleidt. Van 2003 tot 2018 was Theo voorzitter van uitvaartvereniging St. Jozef in Bovenkarspel. Hij heeft zijn uiterste best gedaan voor een positieve samenwerking met de uitvaartverenigingen in de omliggende dorpen, wat helaas niet gelukt is. Sinds 2008 is hij secretaris van Jeu de Boulesclub Lutjebroek en onderhoudt de contacten binnen de club en daarbuiten. Theo heeft voor vandaag zelf een lintje aangevraagd voor vera Botman-Dudink en hij heeft al eerdere aanvragen verzorgd.

Nico Bakker

Nico is sinds 1988 actief bij voetvalvereniging KGB. Van 2006 tot 2014 was hij secretaris van de WMO-raad Stede Broec (voorheen MOSZ-raad). Nico is twee zittingsperioden van vier jaar lid geweest. Hij is sinds 2015 lid van de cliëntenraad Omring Gezinspaviljoen. Hij was webmaster van de Lutjebroeker Blaasband van 2002 tot 2013. Sinds 2010 is hij voorzitter van de Bewonerscommissie appartementencomplex Raethuysstaete Bovenkarspel. Verder is hij secretaris van de Sam Sam club binnen het appartementencomplex en helpt hij bij het organiseren van activiteiten. Hij is penningmeester van KBO Bovenkarspel (Katholieke Bond Ouderen). Hij was ook vijf jaar bestuurslid van zangkoor In Between en is politiek actief geweest voor het CDA.

Brandweerman Loek Smit

Loek Smid zet zich al vanaf 2000 ingezet als vrijwillig brandweerman. Nu voor de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en daarvoor vele jaren voor de gemeentelijke brandweer van Stede Broec. Loek is officieel op 1 mei 2000 in dienst getreden als brandwacht der 2e klasse, ondertussen is hij hoofdbrandwacht (manschap B) en één van de chauffeur/voertuigbedieners. Als chauffeur is Loek het meest op z’n plek. Dat is niet vreemd omdat hij in het dagelijks leven ook op de vrachtwagen rijdt. Loek heeft altijd keurig zijn diensten gedraaid en is met grote regelmaat op de oefenavonden te vinden. Bij het uitzetten van oefeningen geeft hij kort commentaar en draagt daarmee de kennis en kunde van de postleden naar een hoger niveau.

Brandweerman Nico Weel

Ook Nico Weel is al twintig jaar actief als vrijwillige brandweerman. Nu voor de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en daarvoor vele jaren voor de gemeentelijke brandweer van Stede Broec. Nico trad officieel 1 mei 2000 in dienst als brandwacht der 2e klasse, ondertussen is hij hoofdbrandwacht (manschap B) en één van onze chauffeur/voertuigbedieners. Door Nico’s werk bij de buitendienst van de gemeente Stede Broec, is hij regelmatig als één van de eersten in de kazerne bij een uitruk. Naast alle oefenmomenten en alle inzetten kun je Nico ook altijd bereid vinden om verderop in de regio te assisteren als chauffeur/voertuigbediener bij trainingen, lessen en examens. Zo heeft Nico al vele jonge brandweermannen en -vrouwen op weg geholpen in hun carrière.

Marga Groot-Schouten

Marga Groot-Schouten is sinds 2004 penningmeester Amazingkoor Lutjebroek en sinds 2006 penning bij de Katholiek Vrouwengilde (KVG). Sinds 1986 al is zij dirigente van kinderkoor De Vrolijke Uilen en sinds 1984 is zij lid van de werkgroep gezinsvieringen Heilige Sint Nicolaas Lutjebroek (1984-heden). Zij neemt vaak het voortouw bij het samenstelling van gezinsvieringen, denkt mee over het thema, zoekt teksten, is actief bij paas- en kerstvieringen, zorgt dan voor een leuke attentie voor de leden (op eigen kosten), helpt bij het maken van de boekjes en doet nog veel meer.

Vera Botman-Dudink

Vera Botman-Dudink is sinds 1998 bestuurslid van Jeu de Boulesclub De Woid. De vereniging telt 120 leden en zij is lid vanaf de oprichting in 1993. Vera was zo'n vijftig jaar lid van het comité parochieveiling Lutjebroek; van 1968 tot 2017. Zij was een dragende kracht binnen het comité parochieveiling Lutjebroek: zorgde voor de distributie van de oproepen en de veilinggidsen, voor de inkoop van de spullen voor de veiling, het uitstallen en prijzen van alle spullen en organiseerde en hielp mee bij de uitjes die worden aangeboden.

Vera is sinds 2005 coördinator Stichting Hulpnet Lutjebroek. De stichting Hulpnet verleent overbruggende of aanvullende hulp en komt pas in actie als familie, buren of maatschappelijke instellingen niet of nog niet kunnen helpen. Alle hulp wordt door de tientallen vrijwilligers in principe gratis verleend, al kunnen gemaakte kosten voor vervoer worden doorberekend.