Italiaanse Davide (17) zoekt gastadres

Algemeen
Het Martinus College wil Davide ontvangen, maar wie biedt hem een thuis?
Het Martinus College wil Davide ontvangen, maar wie biedt hem een thuis? Foto: Aangeleverd

Over 2,5 week staat de 17-jarige Davide al op de stoep. Hij komt naar Nederland om een schooljaar op het Martinus College door te brengen. Davide wil heel graag de Nederlandse taal leren en hij wil deze kans niet missen. Het Martinus College staat open voor buitenlandse studenten, maar de uitwisselingsorganisatie Travel Active heeft moeite om een gastgezin te voor Davide te vinden. “Mensen vinden het heel spannend om het buitenland in huis te halen.”

Davide (17) voetbalt in Italië drie keer per week en speelt elke zondag een voetbalwedstrijd. Hij komt uit het noordoosten van Italië. “Ik woon daar op het platteland, waar heel weinig gebeurt. Daarom wil ik op uitwisseling, zodat ik een nieuwe cultuur en nieuwe plekken kan leren kennen.” Via het High School Holland-programma van uitwisselingsorganisatie Travel Active zal Davide een schooljaar in Nederland verblijven. De organisatie zoek naar een gastgezin in regio Grootebroek, omdat het Martinus College graag buitenlandse studenten ontvangt. Gezien de coronacrisis is dat geen gemakkelijke zoektocht.

Spannender uitwisselingsjaar door corona

Davide wil heel graag op uitwisseling, om andere culturen te leren kennen, om een nieuwe taal te leren en om zelfstandiger te worden. Davide: “Zonder mijn eigen familie gedurende 10 maanden in het buitenland verblijven zal zeker niet gemakkelijk worden. Het is een uitdaging die ik heel graag wil aangaan, omdat in het buitenland wonen een van mijn grootste dromen is.” Davide heeft Nederland gekozen omdat hij vindt dat Nederland een ondergewaardeerd land is. “Ik denk dat Nederland een fijn land is om te wonen. Het land zal mij veel mooie ervaringen geven en kansen bieden voor de toekomst.” 

Droom om Nederlands te leren

Over 2,5 week staat Davide al op de stoep. Dorine de Wit van High School Holland gaat ervan uit dat het goed komt, maar ze geeft toe dat het spannender is dan andere jaren. Davide vindt het ook spannend. “Ik moet eerlijk zijn, toen covid de hele wereld raakte, was ik bang dat mijn ervaring niet door kon gaan. Ik heb niet opgegeven en gelukkig is de situatie nu verbeterd. Ik hoop dat het nog meer zal verbeteren. Ik ben al begonnen met Nederlands leren en ik wil deze kans niet missen!” 

Jaartje Nederland

Door corona is het dit jaar lastiger om mensen als Davide een plek te geven. Dorine: “We hopen gewoon dat hij kan komen. Net als alle andere leerlingen die zich hebben aangemeld voor een jaartje op een Nederlandse middelbare school. We merken dat mensen zich niet graag vastleggen. We hopen gewoon dat alle studenten kunnen komen. We lopen ten opzichte van andere jaren achter met de plaatsingen.”

Italiaanse cultuur leren

Dorine geeft aan dat de meeste gastgezinnen iemand hosten omdat zij de student hun uitwisseling gunnen. “Het gastgezin laat de droom van de buitenlandse student uitkomen. De studenten zijn het gastgezin altijd erg dankbaar.” Met een student in huis leert een gastgezin automatisch over de culturele gewoonten. Iemand in huis nemen is op vrijwillige basis. Het gastgezin zorgt voor kost en inwoning. De overige kosten, zoals een fiets, komen voor rekening van de student of organisatie. Davide helpen? Neem contact op met High School Holland via highschoolholland@travelactive.org of 085 222 4810.

Afbeelding

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda