Noodbel voor laaggeletterdheid in West-Friesland

Nieuws
In West-Friesland heeft een op de negen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. (Foto: pexels.com)
In West-Friesland heeft een op de negen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. (Foto: pexels.com)

HOORN - In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen tussen de 18 en 65 jaar moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met een computer of mobiele telefoon. Meer dan de helft van deze groep is van Nederlandse afkomst. In West-Friesland gaat het om een op de negen volwassenen. Zorgwekkend in het bijzonder is de groei van het probleem onder jeugd: van 17,9 procent in 2015 naar 24 procent in 2018.

Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Van maandag 7 tot en met zondag 13 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven daarom de Week van Lezen en Schrijven (voorheen Week van de Alfabetisering). De organisatie roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid.

Weinig zichtbaar probleem

Laaggeletterdheid is niet hetzelfde als analfabetisme. Iemand die laaggeletterd is kan misschien prima woorden lezen, maar begrijpt niet goed wat de tekst betekent. Bij digitale laaggeletterdheid kun je misschien wel een bericht posten op Facebook, maar weet je niet hoe je een online formulier van de overheid in moet vullen. De schaamte is groot en daarom weten laaggeletterden het goed te verbergen.

Honderden organisaties in het land organiseren activiteiten om aandacht te vragen voor het probleem. Hoe herken je laaggeletterdheid? En hoe kunnen we samen het tij keren? Ook de Stichting Westfriese Bibliotheken en de Bibliotheek Hoorn zetten zich in met extra voorleesactiviteiten, voorlichting en aandacht voor hun reguliere aanbod om lezen, schrijven en digitale vaardigheden te bevorderen. Zo werken de bibliotheken bijvoorbeeld samen met onderwijs, welzijn en overheid voor hulp bij het oefenen met taal/computer/internet, het invullen van formulieren en leesadvies op maat. Loop binnen en vraag naar de mogelijkheden. Ken je iemand die hulp kan gebruiken? Neem hem of haar mee.

Ontmoet Wim Daniëls

Als iemand taal op het lijf geschreven staat, dan is het schrijver Wim DaniëlsOp uitnodiging van de Westfriese Bibliotheken komt hij dinsdagavond 8 september (Wereldalfabetiseringsdag) naar de Bibliotheek Hoogkarspel om op ludieke wijze over te brengen hoe onze taal zich continu ontwikkelt: voor je het weet ben je de draad kwijt door de invloeden van jongerentaal (patta?), digitalisering (tikkie!) en actualiteit (balconversatie…). Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar vanwege de coronarichtlijnen. Tickets zijn verkrijgbaar voor vijf euro via klantenservice@westfriesebibliotheken.nl of bel 0228-743943.

Meer informatie: www.westfriesebibliotheken.nl/weeklezenschrijven, www.bibliotheekhoorn.nl en www.lezenenschrijven.nl