Jeugdherinneringen aan molen Ceres: ‘Het leven is een zucht’

Algemeen
Piet Baas heeft dierbare jeugdherinneringen aan de molen.
Piet Baas heeft dierbare jeugdherinneringen aan de molen. Foto: Aangeleverd

De opa van Piet Baas (72) was tientallen jaren molenaar van molen Ceres in Bovenkarspel. “Mijn opa was molenaar Dekker die in 1905 als knecht in dienst trad bij de molen. Daarna in de jaren vijftig heeft mijn oom Jan de malerij overgenomen. Tot mijn elfde jaar was ik daar kind aan huis, ehm... zeg maar: molen.”

Molen Ceres gaat Piet Baas zeer aan het hart. “Mijn zoon vertelde 1 januari dat de Ceres was afgebrand. Ik kon wel janken. Door de beelden van de brand met al die vlammen die ik op het journaal heb gezien, ervoer ik pas wat het leven daar voor mij betekent heeft.”

Molenaarsleven

Verhalen uit zijn jeugd heeft hij genoeg. “Ik zie nog zo voor me dat ik een keer na school op de maalzolder zat en mijn opa pakte mij op en zette me neer op een pak jutezakken. Want ik zat in de weg. Ik zuchtte ervan. ‘Ja Piet, het leven is een zucht’, zei m’n opa. Daarmee bedoelde hij het leven is maar kort en zo voorbij. Je moet jezelf beetpakken en doorgaan. Dat typeert ook wel het molenaarsleven.”

Bankgiro Loterij Molenprijs 2020

Tal van zeer dierbare herinneringen zijn verbonden aan het molenpad en de molen. Goede maar ook minder goede, zoals een neefje dat verdronk in het water vlakbij de molen. Baas woont op korte afstand van de molen en de molen is nog iedere dag in zijn herinnering. Hij hoopt dan ook dat veel mensen op molen Ceres stemmen zodat Ceres de Bankgiro Loterij Molenprijs 2020 in de wacht kan slepen. Piet: “De stichting De Westfriese Molens kan de geldprijs bijzonder goed gebruiken voor het herstel van de achtkantige molen die oudejaarsavond door brand werd verwoest. Elke stem telt.”

Molenprijs

Hij maant zelfs tot directe actie. “Het niet binnenhalen van de molenprijs kan ik moeilijk verdragen. We genieten allemaal van een mooie molen. Stemmen kan tot en met donderdag 1 oktober, uitstel kan tot afstel leiden. Doe het daarom nu. Het stemmen is een kleine handeling en daarna nog eens bevestigen via de e-mail is zo gedaan. Daarvoor moet even in je e-mailbox de bevestigingse-mail aanklikken.”

Molen Ceres is de enige Noord-Hollandse molen die kans maakt op Molenprijs 2020. Stemmen op molen Ceres kan via molenprijs.nl/ceresbovenkarspel.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda