75.000 Euro voor herstel wiekenkruis molen Ceres

Algemeen
Kasper Grutter van molen Ceres blij met vette cheque Molenprijs 2020.
Kasper Grutter van molen Ceres blij met vette cheque Molenprijs 2020. Foto: Wim Giebels

Molen Ceres in Bovenkarspel is de grote winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs 2020. De Hollandsche Molen maakte dit afgelopen vrijdag bekend. Het vrijwilligersteam van de molen verzamelde maar liefst 17.164 stemmen en won hiermee de hoofdprijs van 75.000 euro. Het geld is bestemd voor het herstel van het wiekenkruis van de molen, die tijdens de afgelopen jaarwisseling – waarschijnlijk door vuurwerk - grotendeels verbrandde.

Kasper Gutter reageerde enthousiast nadat hij namens de Ceres de winnaarscheque in ontvangst had genomen: “Geweldig, geweldig. We zijn ongelooflijk blij. Er is enorm veel werk verzet door alle mensen bij onze molen. Vooraf heb ik gezegd: ‘Als we winnen, dan is er voor iedereen een extra biertje. Dus dat gaan we nu doen.”

Bijna de helft van de stemmen voor Molen Ceres

In totaal werden aan de vier deelnemende molens (in de stemperiode van drie weken) 38.181 stemmen uitgebracht. De Ceres was het meest succesvol. De andere drie genomineerden krijgen één euro voor elke ontvangen stem. Dat betekent dat molen De Rat in IJlst 8.590 euro, De Hoop in Almelo 6.416 euro en Molen Quadenoord in Renkum 6.011 euro voor hun projecten binnenhaalden.

Over het Molenfonds en de BankGiro Loterij Molenprijs

Met het Molenfonds legt vereniging De Hollandsche Molen een structurele financieringsbasis voor restauraties en onderhoud van de Nederlandse molens. Het fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, die zich ook heeft verbonden aan de BankGiro Loterij Molenprijs, één van de publieksacties binnen het Molenfonds. De BankGiro Loterij Molenprijs is in 2011 in het leven geroepen. Met de BankGiro Loterij Molenprijs laten beide organisaties zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt molens in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.