Zuiderzien: ontdek geheimen Zuiderzee

Algemeen
Ontdek achter de ramen onalledaagse objecten en hun verrassende verhaal.
Ontdek achter de ramen onalledaagse objecten en hun verrassende verhaal. Foto: Jorrit Lousberg

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen opent van 11 december tot en met 3 januari zijn deuren voor de winterbelevenis Zuiderzien. Lekker ongegeneerd gluren bij de Zuiderzeeburen op een veilige manier en bovenal coronaproof langs 25 bijzondere locaties. Verwonder je over een opperarmbeen van een mammoet en luister naar het verhaal over de tweeduimswanten. Kinderen speuren ondertussen naar Marretje de meeuw en maken kans op leuke prijzen. Voor ouderen is er zelfs een exclusieve seniorenavond.

Bezoekers wandelen tussen 16.00 en 21.00 uur op eigen gelegenheid door de pittoreske straatjes in het buitenmuseum, bekijken de uitgelichte objecten en luisteren naar de bijbehorende verhalen. De vissersvrouw neemt de bezoeker op een bijzondere manier mee in haar werkzaamheden, het grommen oftewel het schoonmaken van de vis. Bij café Hindeloopen ontdekken bezoekers hoe na sluitingstijd de dieren op de prachtige aardewerk tegels aan de wand tot leven komen. Ook zijn er tijdens Zuiderzien doe-activiteiten voor jong en oud.

Openingstijden en tickets

Zuiderzien is te bezoeken van vrijdag 11 tot en met zondag 13 december en van zaterdag 19 december tot en met zondag 3 januari 2021 tussen 16.00 en 21.00 uur, m.u.v. 24, 25, 31 december en 1 januari. Op vrijdag 18 december is er een exclusieve seniorenavond voor bezoekers van 65 jaar en ouder. Om de bezoekersstroom zo optimaal mogelijk te spreiden is het buitenmuseum alleen toegankelijk met een online ticket met persoonlijke starttijd en is de beschikbaarheid beperkt. Reserveren kan online via zuiderzeemuseum.nl, ook met een Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart of Vriendenpas.

De Geheimen van de Zuiderzee

Door middel van zijn veiligheids- en hygiënemaatregelen en die van het RIVM zorgt het museum ervoor dat het museumbezoek zo veilig en plezierig mogelijk verloopt. De entree voor Zuiderzien is bij de dienstingang van het buitenmuseum aan de Kooizandweg 2 in Enkhuizen. Kijk voor actuele informatie over de route en parkeermogelijkheden op de website.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda