Must See - Zuiderzeemuseum 2021

Algemeen
Klompen, ontwerp: Lisa Konno.
Klompen, ontwerp: Lisa Konno. (Foto: aangeleverd

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen staat volgend jaar in het teken van toerisme. Vijftien creatieve talenten uit de wereld van kunst, design, mode en fotografie hebben speciaal voor de tentoonstelling Must See een kunstinstallatie ontworpen. De vijftien ontwerpers en kunstenaars plaatsen Nederlandse iconen in nieuw perspectief

In het binnen- én buitenmuseum laat deze tentoonstelling de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen. Van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij, maar ook de beroemde Hollandse luchten, dijken en waterwerken worden in Must See op een eigentijdse manier gevisualiseerd door kunstenaars en ontwerpers als Studio Kars + Boom, Jolan van der Wiel en Das Leben am Haverkamp.

Toeristische trekpleisters

Met het toenemen van vrije tijd en middelen gaan steeds meer mensen op vakantie. Toerisme ontstond al in de late negentiende eeuw en is uitgegroeid tot een van de meest winstgevende bedrijfstakken ter wereld. In 2018 kwamen 18,8 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland. De opkomst van het coronavirus plaatst het toerisme, zoals we dat kennen, in een ander perspectief; in plaats van buitenlandse toeristen, zijn het nu Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan. De Hollandse molens, de tulpenvelden, de Volendammer hul - het iconische kanten kapje - en de kaasmarkten zijn nog steeds geliefd.

Beeldbepalers

In 2021 zoomt het Zuiderzeemuseum in op beeldiconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Veel van deze karakteristieke Nederlandse iconen hebben hun oorsprong in het Zuiderzeegebied. Waar ze vandaan komen, wat hun functie was en hoe ze het beeld van Nederland zijn gaan bepalen is te zien in de tentoonstelling Must See.

Nederland in nieuw perspectief

De tentoonstelling Must See neemt de bezoeker mee op een reis langs een reeks typerende iconen die hebben bijgedragen aan het imago van Nederland waar we nu in meer of mindere mate trots op zijn. Vijftien kunstenaars en ontwerpers hebben speciaal voor deze tentoonstelling een interventie in het museum gecreëerd en ieder heeft één kenmerkend Nederlands icoon als uitgangspunt genomen.

Prikkelen

 ”Vijftien kunstwerken die je gezien móet hebben. Ze prikkelen en bevragen de bezoeker en werpen een nieuw licht op wat we al kennen. Waarbij ook het spanningsveld tussen echt en nep, de impact van het massatoerisme en de voordelen van een vakantie in eigen land aan bod komen. Een ontdekkingsreis door het unieke Zuiderzeemuseum, met een verfrissende blik op het imago van Nederland”, aldus het Zuiderzeemuseum.

Must See is een tentoonstellingsconcept van curator Anne van der Zwaag in opdracht van het het Zuiderzeemuseum.

Heden én verleden

Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is een leuke en leerzame dag uit voor de hele familie. Wandel honderd jaar terug in de tijd in het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig authentieke, historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Maak met je (klein)kind een bootje van een klomp, teken je eigen souvenir of neem een kijkje bij de ambachtslieden. Speel Oudhollandse spelletjes of ga langs bij de snoepwinkel. Tijdens weekenden, vakanties en feestdagen gaan kinderen op pad als een echte toerist. Met behulp van hun reisverslag ontdekken ze leuke weetjes, grappige voorwerpen en bijzondere mensen en plekken.

Deelnemers en iconen

De volgende kunstenaars hebben zich verbonden aan de tentoonstelling: Lex Pott - visserij, Kars+Boom - kaas, Leslie Nagel - molens, Bastiaan de Nennie - bloemen, Elmo Vermijs - Hollandse Luchten, Lisa Konno - klompen, Das Leben am Haverkamp - klederdracht, Boris Maas - zeilen & water, Maze de Boer - koeien & melk, Dana Dijkgraaf - ansichtkaarten, Sander Wassink - properheid, Suzan Hijink - souvenirs, Jolan van der Wiel - dijken & sluizen, Folkert Koelewijn en Teuntje Fleur - toeristische trekpleisters.

Openingstjden

De tentoonstelling is te zien van vrijdag 2 april tot en met zondag 24 oktober 2021. Tickets zijn 18 euro (13 jaar en ouder), 12 euro (4 t/m 12 jaar), 0 t/m 3 jaar gratis, CJP 12 euro, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart en vrienden Zuiderzeemuseum gratis. Kijk op Zuiderzeemuseum.nl voor actuele informatie.

Afbeelding
Dijken en Sluizen ontwerp Jolan van der Wiel.
Afbeelding
Ontwerp Das Leven am Haverkamp.
Dijken en Sluizen ontwerp Jolan van der Wiel.
Sfeerbeeld ambachten.
Buitenmuseum.