Leidt strengere lockdown ook tot avondklok?

Algemeen
Minister-president Mark Rutte.
Minister-president Mark Rutte. Foto: Arenda Oomen Fotografie

NOORD-HOLLAND - Vanavond om 19.00 uur volgt er opnieuw een persconferentie over de coronamaatregelen. De lockdown wordt naar alle waarschijnlijkheid met drie weken verlengd en versoepelingen lijken ver weg. “Door de Britse variant van het virus is men nu zeer voorzichtig.”

i.s.m. NH Nieuws

Mensen willen en kunnen niet meer binnen zitten

Het kabinet besprak afgelopen zondag de invoering van een avondklok, maar er is grote weerstand bij burgemeesters en regeringsfracties. Mede daardoor wordt die maatregel vandaag ook niet aangekondigd.

Voor of tegen avondklok

Is het erop of eronder de komende 3 weken? Is er een langere lockdown voldoende? Of moet de broekriem nog strakker aangehaald worden en zijn hardere maatregelen zoals een avondklok nodig? Moet er beter en strenger gehandhaafd en meer bekeurd worden? Vind je dat we alle sociale contacten stil moeten leggen en geen visite meer mogen ontvangen?

De grote vraag is intussen wat het kabinet met de basisscholen en kinderopvang besluit te doen. Mogelijk kunnen de scholen op 25 januari de deuren weer openen. Eerst moet er een advies komen van het Outbreak Management Team over de besmettelijkheid van de Britse variant voor kinderen. Pas dan zal duidelijk worden of 25 januari een haalbare datum is.

Perspectief vanuit het kabinet

Intussen hebben de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio’s gisteren aangedrongen op perspectief vanuit het kabinet. “Op dit moment steunen wij de lockdown, maar het gaat om daarna”, aldus voorzitter Hubert Bruls. “Mensen snakken naar een andere toekomst. Er is nu een gebrek aan perspectief.”

“Mensen willen en kunnen niet meer binnen zitten. Er zit een houdbaarheidsdatum aan de maatregelen. Kijk maar naar afgelopen weekeinde. Het zonnetje scheen en iedereen gaat massaal naar buiten.”

Problemen handhaving

De handhavingscapaciteit veroorzaakt nu al problemen, erkenden de burgemeesters gisteren tijdens het Veiligheidsberaad. “Wij zien volle parkeerplaatsen bij veel bedrijven. Dat is echt anders dan in maart en april. Ook gaan mensen volop bij elkaar op bezoek”, vertelde Bruls. De burgemeesters roepen mensen daarom op zich aan de maatregelen te blijven houden.

Nog strengere lockdown om het coronavirus tegen te gaan? Bent u het daarmee eens of oneens? Laat het ons weten via: redactie.drom@rodi.nl

Kijk voor meer informatie over de lockdown op rijksoverheid.nl.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda