Kabinet verlengt lockdown, nog geen avondklok

Algemeen
Premier Mark Rutte
Premier Mark Rutte (Foto: Pixabay)

REGIO - Het kabinet heeft de lockdown verlengd tot en met dinsdag 9 februari. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Volgens het kabinet daalt het aantal coronabesmettingen niet snel genoeg en zijn er grote zorgen over de Britse coronavariant. “Bijna iedereen zal begrijpen dat er geen andere keuze was dan de lockdown met enkele weken te verlengen”, aldus Rutte. Daarnaast vraagt het kabinet het OMT ook nut en noodzaak van eventuele verzwarende maatregelen, zoals een avondklok, te onderzoeken.

Mark Rutte: “Het verlengen van deze lockdown heeft grote weerslag op de maatschappij en economie. De huidige situatie is voor ondernemers en werkenden zwaar. De inzet is met elkaar de eindstreep te halen. Daarom spant het kabinet zich tot het uiterste in om ondernemers en werkenden hier doorheen te slepen. De ministers Wiebes, Koolmees en Hoekstra werken aan aanvullingen op het steun- en herstelpakket en zullen hier volgende week nadere mededelingen over doen.”

Het kabinet heeft grote zorgen over de Britse coronavariant. “We maken ons grote zorgen. De beelden vanuit Londen en Ierland zijn alarmerend en dat is nog zwak uitgedrukt.” Nu is die virusmutant in Nederland nog maar verantwoordelijk voor 2 tot 5 procent van het totale aantal besmettingen, maar dat zal volgens De Jonge waarschijnlijk niet zo blijven.

Op 2 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen na 9 februari nodig zijn.