Samenwerkingspilot rond jeugdhulp in Stede Broec

Algemeen
Sneller de juiste zorg voor jongeren in Stede Broec.
Sneller de juiste zorg voor jongeren in Stede Broec. Foto: Rodi archief

De gemeente Stede Broec start dit jaar samen met huisartsenpraktijken in de gemeente en het wijkteam van Ons Stede Broec een pilot om de samenwerking rond jeugdhulp te versterken. De al bestaande praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijken die zich bezighoudt met geestelijke gezondheidszorg voor jongeren wordt breder ingezet en gaat een verbindende rol vervullen.

In gesprekken met alle partijen in Stede Broec is onderzocht hoe de samenwerking met de gemeente en het wijkteam van Ons Stede Broec (voorheen Stichting Welzijn Ons Stede Broec) kan worden versterkt. Vervolgens is een plan uitgewerkt om de in de huisartsenpraktijken werkende praktijkondersteuner extra tijd en ruimte te geven naast de bestaande werkzaamheden. Het gaat om de zogenoemde huisartspraktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jeugdigen; ook wel POH-GGZ Kind & Jeugd genoemd. Deze krijgt extra tijd en ruimte naast de bestaande werkzaamheden. Deze tijd kan ingezet worden voor verbindende taken.

Wethouder Lydia Groot

Deze extra tijd financiert de gemeente Stede Broec vanuit de gedachte dat dit meer verbinding en effectiviteit oplevert voor betrokkenen. Wethouder Lydia Groot van de gemeente Stede Broec zegt hierover: “Ik ben heel blij met deze pilot en verwacht dat de sterkere samenwerking tussen huisartsen en ons wijkteam positief zal uitpakken voor kinderen en gezinnen die hulp en ondersteuning nodig hebben.”

Sneller juiste zorg voor jongeren

Er is een POH-GGZ Kind & Jeugd werkzaam voor vier huisartsenpraktijken in de gemeente Stede Broec. Deze POH werkt via Vicino Noord-Holland Noord onder regie van de huisarts en kan zowel behandelen als doorsturen met instemming van de huisarts. De verwachting is dat kinderen en jeugdigen hierdoor nog sneller de juiste zorg krijgen en hierdoor minder snel zwaardere zorg hoeft te worden ingezet. De extra inzet die de gemeente Stede Broec financiert, wordt gebruikt voor afstemming tussen Ons Stede Broec, casuïstiek overleg en terugkoppeling naar huisartsen.

Korte lijnen

Elke ketenpartner heeft zijn eigen rol, belang en verantwoordelijkheid in de samenwerking rond kind en jeugd. Voor het slagen van de samenwerking is het van belang dat alle partners zich inzetten om de gemeenschappelijke doelen te behalen. De POH-GGZ Kind & Jeugd draagt bij aan kortere lijnen tussen het sociaal team en huisartsen en is hiermee een verbindende schakel tussen het sociale en medische domein . De kick off van de pilot is op maandag 18 januari gepland.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda