West-Friese Carole Donkers vindt levenswerk in Noord-Ghana

Algemeen
Carole Donkers kan zich geen leven zonder Ghana voorstellen.
Carole Donkers kan zich geen leven zonder Ghana voorstellen. Foto: Lymo images

In 2010 won de Bovenkarspelse Carole Donkers de Milleniumdoelencompetitie. Nu tien jaar later gaat ze weer naar Ghana. Dit keer samen met Sandra Korse uit Hoorn. Sandra legt het leven en werk van Carole vast voor de documentaire The Rhythms of Africa. “Wijsheid en kracht in wat wij armoedig noemen.”

Carole Donkers en Sandra Korse stonden tien jaar geleden nog recht tegenover elkaar in de finale van het beste sociale bedrijfsplan dat bijdraagt aan de millenniumdoelen. Tien jaar later vertrekken zij samen naar Noord-Ghana. De Milleniumdoelencompetitie was een West-Fries initiatief om sociaal ondernemers de kans te geven hun onderneming een flinke boost te geven. Donkers won 15.000 euro waarmee zij in Noord-Ghana ‘het zaadje plantte dat uitgroeide tot Creators 4 Humanity’.

Creator 4 Humanity

Donkers begeleidde de afgelopen tien jaar lokale pioniers in Ghana in het vergroten van hun innerlijke creatiekracht: “Deze rolmodellen zijn een bron van inspiratie voor de lokale jeugd en dragen bij aan de creatie van een mooiere wereld voor iedereen.” Haar ervaringen, lessen en inzichten beschreef ze in het boek Dit is mijn ware Afrika. “Afrika heeft mij geleerd dat geluk zit in gelukkig zijn zonder materiele zaken met respect voor de natuur en met elkaar. Er zit zoveel levenswijsheid en kracht in mensen die wij ‘armoedig’ noemen.”

TV-serie Roots

Van jongs af aan is ze al door Afrika gegrepen. “Op mijn twaalfde las ik het boek Roots en zag ik de tv-serie. Dat heeft mij zo gegrepen! Ik snapte niet waarom wij in Nederland hen zo zielig vonden. Alle verhalen gingen over zielige kindjes en hongersnoden. Voor mijn gevoel was er ook een ander Afrika. Ik zag alleen maar kracht. Dat wilde ik zelf gaan uitzoeken.”

Sandra Korse werkte na de wedstrijd aan haar collectie fair-trade reisaccessoires en was tot 2015 actief als manager van de Westfriese Uitdaging. Een paar jaar geleden vertrok ook zij naar Zuid-Afrika, waar ze een carrière switch maakte en zich ontwikkelde tot professioneel documentaire filmmaker. Onlangs verscheen haar debuutfilm A million steps for love. Een middellange documentaire over een pelgrimsreis van de Nederlandse Esmeralda Heij, met een boodschap over liefde.

Op avontuur in Afrika

Totaal onverwacht bracht het coronavirus Donkers en Korse weer samen. Beiden hadden bedacht om voorjaar 2020 even in Nederland te zijn en konden niet meer terug naar hun geliefde Afrika. In een gesprek over ‘wat nu?’ oppert Sandra: “Het is tijd dat jij gehoord en gezien wordt. Waarom gaan we niet samen op expeditie in Noord-Ghana? Dan kan ik jouw werk en leven daar filmen.”\

Online meereizen met West-Friesen

Uit dit idee vormde zich The Rhythms of Africa – An Expedition into the Heart of the World. Korse filmt Donkers als zij door haar Ghana beweegt. We zijn getuige van de wijze waarop zij haar dromen realiseert in samenwerking met lokale leiders van transformatie. “Het belooft een documentaire te worden die ons een ander perspectief op Afrika laat zien. Eén van een krachtig, wijs Afrika”, aldus Korse.

Crowdfunding The Rhythms of Africa

Voor de financiering van hun plannen startten zij een crowdfundingscampagne op het platform Voor de Kunst. Het doelbedrag wordt ingezet voor het maken van de documentaire. Zij werken daarbij samen met de lokale Ghanese talenten die op deze manier een eerlijke vergoeding ontvangen. Voor meer informatie en het doen van een donatie: voordekunst.nl project The Rhythms of Africa.

Innerlijke ontwikkelingsreis

Hun avontuur start op 1 februari 2021. Ze bieden aan twaalf mensen de mogelijkheid om mee te gaan op een innerlijke ontwikkelingsreis. Dat kan volledig coronaproof via het 8-weekse online programma The Creator in You. “Een pioniersreis voor open-minded mensen die toe zijn aan een versnelling in hun persoonlijke groei en de dromen in hun hart willen realiseren. Zo opgezet dat online leren levendig, intuïtief, uit het leven gegrepen, inspirerend, transformatief, intercultureel, ritmisch en kleurrijk is”, vertelt Donkers. “Je hoeft niet perse naar Ghana te gaan om te kunnen leren hoe zij in het leven staan en dichter bij jezelf te komen. Op afstand meereizen is ook een mooie ervaring.”

Follower or Sponsor

Het is ook mogelijk om je aan te melden als Follower (gratis) of als Sponsor van ondernemerschap dat idealistisch en financieel duurzaam is. Je krijgt een kijkje achter de schermen in de creatie van de documentaire en ontvangt wekelijks inspirerende updates in je mailbox. Lees er alles over op therhythmsofafrica.com.

Afbeelding
Sandra Korse en Carole Donkers.
Sandra Korse en Carole Donkers.
Sandra Korse in Ghana.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda