Jack Keijzer bij Vlinderrots in Hoorn: ‘De lontjes worden korter’

Algemeen
Jack Keijzer bij de Vlinderrots in Hoorn, waarop ook de naam van zijn zoon Pascal een plekje heeft gekregen.
Jack Keijzer bij de Vlinderrots in Hoorn, waarop ook de naam van zijn zoon Pascal een plekje heeft gekregen. Foto: vincentdevriesfoto.nl

HOOGKARSPEL / HOORN - “Het lijkt erop dat steeds meer mensen, vooral jongeren, met een mes op zak rondlopen. Een zorgelijke tendens waar wij - de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG) - tijdens de Europese Dag van het Slachtoffer op 22 februari extra aandacht aan besteden.” Jack Keijzer uit Hoogkarspel, voorzitter van de FNG en docent aan het Johannes Bosco College in Heerhugowaard, herkent deze tendens maar al te goed. “Zelfs op school lopen sommige kinderen rond met een mes. Een plek waar je je juist heel veilig moet voelen.”

Op de Europese Dag van het Slachtoffer wordt uitgebreid stilgestaan bij de positie van slachtoffers. Organisaties uit heel Europa vragen aandacht voor de effecten van misdaad op slachtoffers en hun families. “Voor de FNG dus ook een reden om deze dag extra stil te staan bij geweldslachtoffers. De Vlinderrots in het Noorderplantsoen in Hoorn bijvoorbeeld, is een mooie plek om te herdenken.” Tientallen families hebben op deze rots een vlinder laten plaatsen met de naam van hun dierbare familielid die door moord of doodslag van hen is afgenomen. Ook de naam van de zoon van Jack, Pascal Keijzer, heeft een plekje op de rots gekregen. Pascal werd in 2007, toen hij zestien jaar was, vermoord.

Drillrap

De FNG vertegenwoordigt ongeveer vierhonderd families van slachtoffers van levensdelicten. “Het is opvallend dat veel van die delicten in de relationele sfeer liggen, maar ook vaak drugsgerelateerd zijn”, vertelt Jack. “Bovendien gaat het steeds vaker om steekincidenten. Het lijkt erop dat de lontjes steeds korter worden en de tenen langer. Met name jongeren reageren snel agressief. En of het nou op een feestje, op straat, in de kroeg of op school is; steeds vaker hebben ze een mes op zak. Heel zorgelijk. ‘Wat bezielt iemand om een mes mee te nemen?’, vraag ik me af. Hét antwoord weet ik natuurlijk niet, maar de zogenaamde ‘drillrap’ kan volgens deskundigen een oorzaak zijn. In die drillraps worden bedreigingen en geweld verheerlijkt. Kinderen op school praten daar met elkaar over. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld te zijn. Ik kan daar met mijn pet niet bij.”

Games

Ook maakt Jack zich zorgen om bepaalde games die veel jongeren spelen. “De afgelopen jaren ben ik als gastdocent op heel veel scholen geweest om te praten over de mogelijke gevolgen van drugsgebruik. Ook de moord op Pascal was drugsgerelateerd. Uit de verhalen van kinderen die ik na afloop van zo’n gastles spreek, vertellen zij mij ook over die ‘spannende games’. In een aantal van die computerspellen is het de kick om mensen te vermoorden. Dan weet je toch niet wat je hoort? In mijn ogen is het niet zo vreemd dat het spelen van die games agressieve gevoelens kan opwekken. Het probleem is dat kinderen vaak geen idee hebben wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van dit agressieve gedrag.”

Praten

Zonder wijzend vingertje wil de FNG heel graag scholen bezoeken om met de kinderen het gesprek aan te gaan. “Echt niet om hen de les te lezen of ze het idee te geven dat álle jongeren slecht zijn. We verwijten de jeugd niets, maar willen met beeldmateriaal laten zien wat de gevolgen kunnen zijn van bepaalde keuzes die je in het leven maakt. Het draait allemaal om praten, praten, praten. De dialoog aangaan. En de jeugd in laten zien dat ze zelf bepaalde keuzes kunnen maken. Nogmaals: de jeugd is echt niet rot. Verre van dat zelfs. Het is relatief gezien een handjevol jongeren dat de media haalt door hun rottigheid. Het is helaas wel dát handjevol dat het leven van nogal wat slachtoffers en nabestaanden levenslang geruïneerd heeft. Wij als FNG zijn ervan overtuigd dat we veel ellende kunnen voorkomen door serieus en constructief met kinderen in gesprek te gaan en écht naar ze te luisteren. Daar kweek je in mijn ogen wederzijds respect mee, waardoor de lontjes hopelijk langer en de tenen korter worden.”

Oproep aan nieuwe kabinet

Daarnaast doet de FNG een dringende oproep aan het nieuwe kabinet om meer geld uit te geven voor jongerenwerk. “Die jongerenwerkers weten heel goed in te schatten wat er leeft onder de jeugd. Wat gaat er in die koppies om? Middels het organiseren van activiteiten kunnen de jongerenwerkers daar achter komen en bij bepaalde signalen kunnen ze actie ondernemen. Ik weet zeker dat wij als maatschappij daar de vruchten van plukken.”

De FNG heeft, om het gesprek aan te gaan in de klas, een film gemaakt met als titel ‘Uitgaan of naar de les... Waarom een mes?’. Deze film, waarin nabestaanden hun verhaal doen bij onder andere de Vlinderrots in Hoorn, is vanaf 21 februari te zien op www.fngnederland.nl. Scholen die in contact willen komen met de FNG, kunnen een mailtje sturen naar secretariaat@fngnederland.nl .

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda