Gemeenten bieden hulp aan gedupeerden kinderopvangtoeslag

Algemeen
35 gezinnen in de SED-gemeenten zijn gedupeerd door de Belastingdienst vanwege de kinderopvangtoeslag.
35 gezinnen in de SED-gemeenten zijn gedupeerd door de Belastingdienst vanwege de kinderopvangtoeslag. Foto: Archief

STEDE BROEC / ENKHUIZEN / DRECHTERLAND - In Nederland zijn duizenden ouders getroffen door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Ook in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland zijn er helaas gedupeerden. De gemeenten krijgen op korte termijn de mogelijkheid om contact op te nemen met deze inwoners.

Eindelijk wordt contact gelegd met gedupeerden

De Belastingdienst compenseert de gedupeerden van de kinderopvangtoeslag financieel. Maar voor wie in de problemen is geraakt, is dat niet altijd voldoende. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, psychisch welbevinden, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen.

Privacy

Ook in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland zijn er gedupeerden. Eerder leek het niet mogelijk voor gemeenten om de gedupeerden te helpen door de wet op de privacy. Inmiddels is er een oplossing gevonden waarbij de Belastingdienst gemeenten machtigt, waardoor deze contact kunnen leggen met gedupeerden in hun eigen gemeente.

In contact met gedupeerde inwoners

De drie colleges van burgemeester en wethouders hebben onlangs de benodigde handtekeningen voor de machtiging gezet om in contact te kunnen komen met de gedupeerde inwoners. De gemeente kan helpen als er problemen zijn rondom huisvesting, mentale gezondheid, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Er wordt op korte termijn contact gezocht met de gedupeerde inwoners.

Wat kan de gemeente doen?

De impact voor gedupeerden van de kinderopvangtoeslag kan groot zijn. Sommige ouders hebben hoge schulden als gevolg van deze toeslagenaffaire, wat stressvolle situaties kan opleveren voor ouders en kinderen. De gemeente kan de vorderingen niet betalen, maar wel hulp bieden op levensgebieden wonen, financiën, gezondheid, werk of dagbesteding en in de gezinssituatie. Voorbeelden hiervan zijn begeleiding door een gezinscoach of hulp en doorverwijzing bij psychische klachten.

35 gezinnen gedupeerd

In Enkhuizen gaat het om zo’n 9 gezinnen, in Drechterland om 11 gezinnen en in Stede Broec om 15 gezinnen, aldus de gemeenten.

Afbeelding

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda