Onderzoek leefstijl jonge kinderen via Kindermonitor GGD Hollands Noorden

Algemeen
Vragenlijstonderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van 0 t/m 11 jarigen uit de regio Noord-Holland Noord.
Vragenlijstonderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van 0 t/m 11 jarigen uit de regio Noord-Holland Noord. Foto: archief/entry-to-school

REGIO - GGD Hollands Noorden voert tot eind mei een grootschalig online onderzoek uit naar gezondheid, welzijn en leefstijl van kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 11 jaar. Vanaf 1 maart kunnen alle ouders met kinderen in deze leeftijd uit onder meer Enkhuizen, Drechterland en Stede Broec de online vragenlijst invullen via kinderminitorHN.nl. De resultaten zijn bedoeld om gemeenten en de GGD te ondersteunen bij het gezondheidsbeleid gericht op onze jongste inwoners.

Waarom een Kindermonitor?

Het doel van de kindermonitor is het verkrijgen van inzicht in de gezondheid en het welzijn van kinderen in Noord-Holland Noord. De GGD voerde in 2016 en 2011 een soortgelijk onderzoek uit. Hierdoor is het mogelijk om veranderingen in de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van kinderen op te sporen. Zeker in tijden van corona is dit inzicht in de gezondheid onmisbaar. 

Meedoen helpt gemeente en GGD bij uitvoeren van jeugd- en gezondheidsbeleid

De resultaten van het onderzoek helpen de gemeenten en de GGD bij het opstellen en uitvoeren van het jeugd- en gezondheidsbeleid. Uit het onderzoek kan bijvoorbeeld blijken dat het nodig is om extra hulp te bieden aan bepaalde groepen kinderen of om extra voorzieningen op te zetten in gemeenten. Je kunt hierbij denken aan opvoedingsondersteuning, voorlichtingsactiviteiten, sportstimulering en toegankelijkheid van zorg.

Deelname aan onderzoek

Voor het onderzoek is een online vragenlijst samengesteld waarin de volgende onderwerpen aan bod komen: Zwangerschap en geboorte, (psychische) gezondheid, welzijn, corona, fysieke en sociale omgeving, opvoeding, sociale steun en leefstijl. Alle ouders van 0 tot en met11 jarige kinderen uit de regio Noord-Holland Noord kunnen de vragenlijst invullen via kindermonitor2021. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten en is anoniem. Ouders worden actief benaderd om de vragenlijst in te vullen via onder andere het consultatiebureau, de basisschool, het kinderdagverblijf, sociale media, flyers, posters en via andere ouders.

Kans op Bol.com bon

Deelnemers maken kans op een bol.com bon van 10 euro (winkans 1 op 15) of één van de vier weekendjes weg naar keuze ter waarde van 250 euro.

Resultaten

De resultaten van de Kindermonitor 2021 verschijnen eind oktober 2021 op de gezondheidsatlas van de GGD. Resultaten van het onderzoek uit 2016 zijn te bekijken op www.ggdhn.nl/kindermonitor.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda