Enkhuizen eretitel Allermooiste vestingstad?

Algemeen
Enkhuizen maakt kans op titel Allermooiste vestingstad.
Enkhuizen maakt kans op titel Allermooiste vestingstad. Foto: Astrid van Dijke uit Andijk

ENKHUIZEN - Stemmen kan nog steeds! Enkhuizen is door de ANWB geselecteerd als Allermooiste vestingstad. Stemmen kan via www.anwb.nl/vestingstad tot en met 15 april 2021.

Enkhuizen is geselecteerd uit 160 vestingsteden. Samen met Medemblik zijn zij in de race voor de titel Allermooiste vestingstad van Nederland. De allermooiste vestingstad zijn steden die zijn versterkt tussen de 15de en 18de eeuw om de vijand buiten de poort te houden. Spanjaarden, Fransen, Duitse vorsten (of Engelsen): er is wat afgeknokt in Nederland. Gelukkig is dat verleden tijd. Wat bleef zijn steden en stadjes waar de historie bij wijze van spreken van de gevels druipt en waar je heerlijk kunt wandelen over stadswallen en -muren met weergaloos uitzicht, aldus de ANWB.

Beschermd stadsgezicht

Vestingsteden die een beschermd stadsgezicht hebben, met duidelijk aanwezige wallen, muren en/of poorten, met niet meer dan 40.000 inwoners en een duidelijke, stedelijke structuur maken kans op de eretitel Allermooiste vestingstad. Ook van belang zijn de recreatieve mogelijkheden: is het leuk om dit stadje te bezoeken? ANWB selecteerde in totaal 40 vestingstadjes die aan de critera voldoen.

Maarten van Rossem

Stemmen kan via een stemformulier door het stadje van keuze aan te vinken. Stemmmen tot en met 15 april. De stemming bepaalt welke steden eindigen in de top 5 mooiste vestingstadjes. Een deskundige jury kiest hieruit de stad die zich Allermooiste vestingstad van Nederland mag noemen. De top 5 staat in oktober in de Kampioen mét tips voor wandelroutes, de top 50 wordt opgenomen in een nieuw boek van de ANWB. De jury bestaat uit Jaap-Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Maarten van Rossem (historicus) en Marieke Haafkens (route-expert bij ANWB Eropuit).

Enkhuizen vanaf het water.