Inwoners Enkhuizen volop bezig met energietransitie

Algemeen
Initiatiefnemers buurtwarmtenet Enkhuizen Ad Verhage en Bert Karel.
Initiatiefnemers buurtwarmtenet Enkhuizen Ad Verhage en Bert Karel. (Foto: Aangeleverd)

ENKHUIZEN - Het buurtwarmtenet in de wijk het zuidwestelijk deel van Gommerwijk West begint vastere vormen aan te nemen. Initiatiefnemer Ad Verhage is resoluut: “Ik ben ervan overtuigd dat heel Enkhuizen moet omschakelen naar duurzame energie. We moeten iets harder gaan, niet afwachten, maar kijken wat we zelf kunnen doen. Ik hoop dat na ons ook andere wijken meedoen. Dat inwoners in hun eigen wijk gaan kijken wat ze gezamenlijk kunnen doen en dat we met elkaar in overleg gaan om elkaar te stimuleren en van elkaar te kunnen leren.”

Twee weken geleden is de opdracht verstrekt aan een bureau om de haalbaarheid van een buurtwarmtenet op zowel technisch als financieel gebied te onderzoeken in het zuidwestelijk deel van Gommerwijk West. Initiatiefnemer Ad Verhage: “Het bureau gaat ook onderzoeken op welke wijze dat het beste kan, want het uitgangspunt is dat het haalbaar, maar ook betaalbaar moet zijn. We laten nu uitzoeken of een laagtemperatuur warmtenet, waarmee we in de zomer ook kunnen koelen de best haalbare oplossing is.”

Buurtwarmtenetwerk Gommerwijk West

Naast Verhage is ook Bert Karel een van de initiatiefnemers van het buurtwarmtenetwerk in het zuidwestelijk deel van Gommerwijk in Enkhuizen. Verhage was jaren terug drijvende kracht achter de Zonnecoöperatie West-Friesland met gemeenschappelijke zonnepanelen op bedrijfsdaken. Karel is eigenaar van Karel Bolbloemen, gevestigd aan de Gouw, die graag wil verduurzamen en zomers met een overschot aan warm water zit dat ontstaat door het koelen van de bloembollen.

Field Lab

De gemeente Enkhuizen heeft de wijk zuidwestelijk deel van Gommerwijk West als Fieldlab benoemd. Verhage: “Dat is uniek en daar zijn we trots op. Dat geeft wel aan dat de gemeente ons steunt. Dat doet ze trouwens ook in financiële zin want dankzij een subsidie van de gemeente en de provincie Noord-Holland kunnen we nu een onderzoek laten uitvoeren naar de haalbaarheid en betaalbaarheid van buurtwarmtenet.”

Warmte uit bloembollen

Verhage geeft een korte schets van hoe het buurtwarmtenet werkt. “Karel Bolbloemen haalt warmte uit z’n bloembollen door deze te koelen met koele lucht. Daarna slaat Karel deze warmte op in een warmtebron op zijn terrein. Deze warmte kan vervolgens gebruikt in de winterperiode prima gebruikt worden voor huishoudens in de buurt. Door het aanleggen van een leiding vanaf de warmtebron naar de woonhuizen kan het warme water uit de bron de basis vormen voor het verwarmen van de huizen zonder dat hiervoor aardgas verbruikt wordt.”

Door en voor bewoners

De initiatiefnemers willen graag samen met de buurt aan de slag. “Het gaat om voor en door de bewoners; want dan kun je ook zelf meedenken over de mogelijkheden over hoe je wilt profiteren van de revenuen. We willen nú aan de slag om commerciële partijen voor te zijn. Je moet er toch niet aan denken dat een grote energiemaatschappij straks van bovenaf gaat vertellen ‘we gaan het zo doen’. Door het zelf te beheren kun je ook zelf de prijs van de warmte bepalen.”

Minder overlast

Verhage is ervan overtuigd dat samen optrekken minder overlast geeft: “Geen geluidsoverlast van een individuele lucht-water warmtepomp, maar meer comfort in de woning met een vrijwel geluidloze warmtepomp en op de koop toe koeling in de zomer. En we voorkomen dat warmte voor ons netwerk gewonnen gaat worden uit biomassa of uit experimentele bronnen zoals geothermie, waarvan de prijs nog onzeker is.”

Minder windmolens

De werkgroep heeft een proces voor ogen waarbij iedereen betrokken wordt en wie dat wil kan meepraten en meedoen in samenwerking met de gemeente. “De samenwerking in de buurt geeft ook meer sociale cohesie in de wijk. Omdat een gezamenlijke oplossing veel efficiënter is dan individuele oplossingen besparen we aanzienlijk op elektriciteit, waardoor minder windmolens nodig zijn.”

Aanmelden

Voor het onderzoek heeft de werkgroep buurtwarmtenet gegevens nodig over de energiebehoefte en eventuele mogelijke aanpassingen van een aantal verschillende huizen. Er hebben zich al 39 belangstellenden gemeld. Ook roepen Verhage en Karel bewoners uit andere wijken op om de handen ineen te slaan.

Aanmelden of meer weten? Kijk op buurtwarmteenkhuizen.nl, of neem contact op met Ad Verhage via 06 51582318 of verhage.ad@gmail.com.

Het zuidwestelijk deel van Gommerwijk West in Enkhuizen: goede plek voor eerste buurtwarmtenet.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda