In Enkhuizen verdwijnen de meeste winkels

Algemeen
Enkhuizen Westerstraat, winkelhart van haringstad.
Enkhuizen Westerstraat, winkelhart van haringstad. Foto: archief

SED-GEMEENTEN - In Enkhuizen nam het aantal winkels in 2020 veel sterker af dan gemiddeld in Nederland. De winkeldichtheid in Enkhuizen daalde met 5,6 procent per 100.000 inwoners. In Drechterland daalde de winkeldichtheid met 3,8 procent. In Stede Broec groeide het aantal winkels licht: de winkeldichtheid steeg met 1 procent.

Het aantal winkels landelijk is vorig jaar licht afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gevolgen van de coronacrisis ziet het CBS niet direct. De afgename ligt in de lijn met de trend van de afgelopen jaren.   

Lectuur en schrijfwaren

Op 1 januari 2021 waren er 85.500 fysieke winkels in Nederland, bijna 900 minder dan een jaar eerder. Deze afname van ongeveer 1 procent ligt in lijn met de gemiddelde daling sinds 2010, zodat een duidelijke invloed van de coronacrisis vooralsnog niet zichtbaar is. Het aantal winkels in lectuur en schrijfwaren daalde het sterkst, het aantal winkels in computers en software nam het hardst toe. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

Voedsel

Het aantal warenhuizen steeg, terwijl het aantal supermarkten vrijwel gelijk bleef. Van de foodwinkels deden vooral de bakkerijen het goed. Groentewinkels verdwenen juist.

Webwinkels

Sinds 2010 nam het aantal fysieke winkels af met 13.540, een daling van bijna veertien procent. De daling van een procent tijdens 2020 ligt daardoor ondanks de coronacrisis iets lager dan de gemiddelde jaarlijkse afname sinds 2010. Deze daling van het aantal fysieke winkels staat bovendien in contrast met de forse toename van het aantal webwinkels in deze periode. Sinds 2010 verviervoudigde het aantal webwinkels bijna.

Enkhuizen Westerstraat

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda