Steeds meer muziekles op basisscholen

Algemeen
Op de Gideonschool oefenen de kinderen met zang, ritme en ook beweging.
Op de Gideonschool oefenen de kinderen met zang, ritme en ook beweging. (Foto: Pixabay)

WESTFRIESLAND - Er wordt steeds meer muziekles gegeven op basisscholen. Tachtig procent van de basisschoolkinderen in Noord-Holland krijgt structureel op school les, blijkt uit cijfers van stichting Méér Muziek in de Klas.

Maar er is ook nog werk aan de winkel: “Er gebeurt heel veel goeds, maar het is nu belangrijk te behouden wat er is en blijvend wordt”, zegt cultuurcoach Jantien Bijvoet.

In november 2020 werd het MuziekAkkoord Noord Noord-Holland getekend, met de intentie de 59.000 basisschoolleringen in de deelregio’s Alkmaar, Heemskerk, Noordkop en West-Friesland structureel muziekonderwijs te geven. En dat blijkt een succes. “Door het MuziekAkkoord is er meer aandacht voor gekomen en zijn ook de scholen en buitenschoolse stichtingen er meer mee bezig”, vertelt Bijvoet.

Op de Gideonschool in Bovenkarspel krijgen alle klassen sinds een jaar les van een vakdocent muziek. Op een vaste ochtend in de week oefenen de kinderen met zang, ritme en ook beweging. Een groot contrast met een jaar geleden. “Wij vinden het heel belangrijk maar er komt veel op het bordje van de school. Leerkrachten vinden het soms spannend om muziek te maken, hebben er geen tijd voor. Het werd een klein beetje een ondergeschoven kindje. En dat is zonde”, zegt directeur Marieke Broens.

In de West-Friese gemeenten Drechterland, Stede Broec en Medemblik zijn zo’n veertig basisscholen aangesloten bij het MuziekAkkoord. Alle drie de gemeenten verlenen subsidie om dit ook te ondersteunen en is er een gezamenlijke cultuurcoach die het muziekonderwijs coördineert.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda