Museumstoomtram Hoorn-Medemblik rijdt weer!

Algemeen
De medewerkers die woensdag 9 juni dienst deden, verzamelden zich 's morgens rond stoomlocomotief 18. Aan de honderdjarige wijdt het rijdende museum dit jaar een tentoonstelling.
De medewerkers die woensdag 9 juni dienst deden, verzamelden zich 's morgens rond stoomlocomotief 18. Aan de honderdjarige wijdt het rijdende museum dit jaar een tentoonstelling. Foto: aangeleverd

HOORN - “De mensen en de reuring, die heb ik toch wel het meest gemist. Pas als hier bezoekers zijn, komt het museum tot leven. Een tijger die uit zijn slaap ontwaakt”, lacht René van den Broeke, sinds 2011 directeur van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

Na ruim zes heel stille maanden mocht de museumstoomtram woensdag 9 juni eindelijk weer rijden. Iedereen kan weer meegaan met de Spannendste Tijdreis met de stoomtram en natuurlijk de boot. Dagelijks vertrekken om 10.40 uur de MS Friesland uit Enkhuizen en de stoomtram uit Hoorn. In de vakanties en op drukkere dagen vertrekt een tweede tramrit om 11.40 uur uit Hoorn.

Zin in dagje uit

“Het afgelopen jaar hebben we het uiteraard heel moeilijk gehad”, blikt René terug. “Ondertussen hebben we gewerkt aan lopende projecten, zoals de uitbreiding van de werkplaats en de introductie van Stoomtram TV: filmpjes waarin we de kijker een blikje achter de schermen geven. Op die manier probeerden we in de coronatijd verbonden te blijven met onze bezoekers. Verder hebben we ons goed voor kunnen bereiden op het nieuwe seizoen. Maar het viel niet mee. De maand april, één van onze topmaanden qua bezoekersaantallen, viel weg. Meer dan tachtig procent van onze inkomsten komt van onze bezoekers. Dat maakt ons museum super kwetsbaar in coronatijd. Nu hopen we maar op een goede zomer. Wij hebben er in ieder geval weer heel veel zin. Ik voel een gezonde spanning en heb zelfs een beetje vlinders in m’n buik. Na zo’n lange tijd van stilte, is het mooi dat er nu weer reuring komt. Ik hoop dat heel veel mensen weer zin hebben in een dagje uit en dat ze massaal naar ons toe komen!”

Iets unieks in handen

Met bijna driehonderd vrijwilligers is de Museumstoomtram het museum in Nederland met de meeste vrijwilligers. “Dan kun je wel zeggen dat er een groot draagvlak is voor dit museum”, aldus een bevlogen René, die zelf als kind al een fascinatie had voor stoomlocomotieven. “Het spreekt veel mensen aan, jong en oud. Bij ons kun je een reis beleven zoals mensen die honderd jaar geleden maakten. De dynamiek in combinatie met de veelzijdigheid van dit museum zorgt ervoor dat we iets unieks in handen hebben.”

Belangrijke stap

Dankzij het coronaprotocol worden de bezoekers veilig verwelkomd en aan boord begeleid van de stoomtrams en de boot. Bij vertrek ontvangen zij de nieuwe reisgids. Breng voor of na de tramrit een bezoek aan museumterrein Hoorn. Ontdek hier het nog werkende seinhuis en de tentoonstelling De Tijdlijn. Op het stationsplein is de tentoonstelling ‘100 jaar loc 18’ te zien en wordt uitgelegd hoe stoomkracht werkt. “Onze werkplaats wordt dit jaar uitgebreid, gerestaureerd en verduurzaamd en is dit jaar daarom gesloten voor bezoekers. Eind 2022 moeten de werkzaamheden klaar zijn en kunnen we in onze nieuwe werkplaats nóg meer laten zien door middel van presentaties en spelelementen. Een belangrijke stap voor ons museum; voor nu, maar zeker ook voor de toekomst.”

Thematram

Naast de speciale aandacht voor loc 18 van de Gooische Stoomtram zijn locomotief 26 van de Limburgsche Tram en locomotief NS 7742 Bello ingepland om te worden ingezet in de tramdienst. Ook kan er weer met de historische Nederlandse stoomtramrijtuigen worden gereisd. Nieuw is de thematram. “Stoomtram 1921 rijdt deze zomer: een historische Nederlands stoomtram langs monumentale stations, begeleid door enthousiaste verhalenvertellers. Binnenkort maken we meer themaritten bekend en vertellen we alles over een historisch evenement in de herfstvakantie.”

Kortom; er gaat dit jaar nog heel veel gebeuren bij de Museumstoomtram. Ga je ook mee op reis? Reserveren is noodzakelijk. Alle informatie over rijdagen, de dienstregeling, online tickets en de coronamaatregelen is te vinden op www.stoomtram.nl .

Museumdirecteur René van den Broeke: "Hopelijk hebben veel mensen weer zin in een mooi dagje uit."