Leerlingen ’t Skitteljacht bouwen eerste deelauto van Hoogkarspel

Algemeen
Basischoolleerlingen van t Skitteljacht maken een rit met een zelfgtemaakte auto ter promotie van de elektrische deelautos's.
Basischoolleerlingen van t Skitteljacht maken een rit met een zelfgtemaakte auto ter promotie van de elektrische deelautos's. Foto: aangeleverd

HOOGKARSPEL - ENKHUIZEN - De leerlingen van groep 7 van ’t Skitteljacht zijn de afgelopen weken hard bezig geweest met het bouwen van een houten deelauto. Deze wordt binnenkort overhandigd aan onder andere burgemeester Pijl. De houten deelauto is alvast een voorproefje voor de echte elektrische deelauto’s die de eerste week van september beschikbaar zijn voor de inwoners van Hoogkarspel.

Deelauto’s zorgen voor meer ruimte op straat

Na een succesvolle interessepeiling hebben Zonnecoöperatie West-Friesland en OnzeAuto de knoop doorgehakt. Vanaf de eerste week van september zijn er minimaal drie elektrische Hyundai Kona’s beschikbaar voor de inwoners van Hoogkarspel. De eerste autodelers hebben zich inmiddels aangemeld.

Locaties Hoogkarspel

De eerste drie auto’s komen op het Raadhuisplein, de Zanglijster en de Kamille. Mochten er nog veel meer inwoners van Hoogkarspel willen meedelen, dan wordt het aantal auto’s snel verhoogd. Zo wordt voorkomen dat de autodelers naast een auto grijpen.

Zonnecoöperatie West-Friesland

De Zonnecoöperatie hoopt het deelinitiatief snel uit te breiden naar andere plekken in West-Friesland. ,,Hoe meer deelauto’s er rijden, hoe minder eigen auto’s er nodig zijn. Dat creëert niet alleen hartstikke veel ruimte op straat, maar is ook nog eens goed voor het milieu”, aldus Alex Bezemer van Zonnecoöperatie West-Friesland. “Geïnteresseerden uit omliggende gebieden kunnen zich altijd melden bij de Zonnecoöperatie.”

In Wognum zijn al ver gevorderde gesprekken met de gemeente. Er wordt naar vier parkeerplekken gezocht voor de deelauto’s. Na de vakantie wordt bekeken hoeveel draagvlak er is onder bewoners. Het realiseren van een laadpaal duurt al gauw een half jaar.

Enkhuizen auto’s delen

Ook Enkhuizen is in de race, zegt Bezemer. “We zijn in gesprek met de wethouder en bekijken of we kunnen aansluiten bij het verkeersplan. Een van de knelpunten is het parkeren in de binnenstad.” Een deelauto laat al gauw vijf auto’s uit het straatbeeld verdwijnen, aldus Bezemer: “Als je een auto gaat delen, dan doen mensen vaak de tweede auto weg, en soms ook de eerste auto. Of mensen schaffen géén auto aan.”

Duurzaamheidswinst voor SED-gemeenten

Voor de SED-gemeenten ligt een uniek plan klaar om de ambtenaren van de SED-gemeenten in deelauto’s te laten rijden, die tegelijk door bewoners gebruikt kunnen worden. Bezemer: “Als de gemeenten deelnemer wordt van het deelautoproject dan is het aannemlijk dat zij de auto’s tussen negen en vijf uur gebruiken. De buurt kan de auto’s na vijf uur gebruiken. In het kader van duurzaamheid valt er zo veel winst te behalen.” 

Verkeersplan Enkhuizen

Gemeente Enkhuizen kan nog niet te veel zeggen over de ideeën en plannen die er liggen. De gemeente kijkt met belangstelling uit naar de start in augustus van het project deelauto in Hoogkarspel, aldus een woordvoerder: “De resultaten van het project zullen meegenomen worden in de overwegingen van de gemeente Enkhuizen om ook te starten met de elektrische deelauto. De gemeente is enthousiast over het idee en neemt het mee in het parkeer- en verkeersontwikkelplan.”

Vroege Vogel Bonus voor inwoners

De Zonnecoöperatie West-Friesland kent een Vroege Vogel Bonus. Mensen uit Hoogkarspel kunnen zich nu al aanmelden voor de deelauto’s. Dat kan op samenslimrijden.nl/west-friesland. Deelnemers gaan pas betalen als de auto’s er ook echt staan. Bij een vroege inschrijving ontvang je de Vroege Vogel Bonus. Die kan oplopen tot 125 euro rijtegoed. Samen Slim Rijden West-Friesland is een samenwerking tussen Zonnecoöperatie West-Friesland en OnzeAuto. Meer informatie: www.samenslimrijden.nl/west-friesland.