Hoe voorkom je verdrinking? Reddingsbrigade geeft tips

Algemeen
Enkhuizer Reddingsbrigade heeft veel jeugdleden.
Enkhuizer Reddingsbrigade heeft veel jeugdleden. Foto: Paula Hoexum

ENKHUIZEN - Een 53-jarige Haarlemmer is tijdens het zwemmen in Italië verdronken, toen hij door de sterke zeestroming werd meegesleurd. Vorig jaar zomer verdronk nog een 26-jarige zwemmer in de zee bij Zandvoort. Verdrinkingen komen best vaak voor. Hoe kun je verdrinking voorkomen? En hoe is de situatie aan het IJsselmeer?

Eerst wat cijfers. In 2020 verdronken 107 inwoners van Nederland, 31 meer dan in 2019. Dat meldt het CBS op basis van de meest recente cijfers. Het aantal mannen dat verdronk steeg van 64 in 2019 naar 85 in 2020, meldt het CBS. Bij vrouwen steeg het aantal verdrinkingen van 12 naar 22. 

In de periode van 2011 tot en met 2020 vond 70 procent van de verdrinkingen plaats in open water: een sloot, rivier, kanaal, gracht, recreatieplas, meer, vijver of in zee. Ruim 20 procent gebeurde in en om het huis. Bij kinderen jonger dan 10 jaar vond ruim 40 procent van de verdrinkingen plaats in en om het huis. 

Minder kinderen verdronken

Het totaal aantal verdrinkingen is sinds 1950 fors gedaald. In 1950 vonden 12,4 verdrinkingen plaats per 100 duizend kinderen onder de 10 jaar; in 2001 was dat nog 1 verdrinking per 100 duizend kinderen. Het afgelopen jaar waren er 0,3 verdrinkingen per 100 duizend kinderen jonger dan 10 jaar. 

De afgelopen twee jaar was meer dan de helft van de inwoners die verdronken 60 jaar of ouder. 

Tussen wal en schip

Volgens Marcel Spinella van de Haarlemse Reddingsbrigade kwam de 26-jarige man vorig jaar zomer bij Zandvoort om het leven bij een weddenschap met zijn broer. “Vaak zie je bij mensen van niet-Nederlandse komaf dat zij nog te onbekend zijn met zwemmen an sich, laat staan de gevaren van de zee. Ook hebben zij vaak moeite met lezen van de waarschuwingsborden aan het strand.”

‘Strand met diepte heuphoogte, wil niet zeggen dat er niets kan gebeuren’

Maar volgens Marcel valt er ook in Nederland zelf nog genoeg winst te behalen: “De zwemlessen hebben natuurlijk even stil gelegen vanwege corona. Daardoor is de zwemvaardigheid van kinderen afgenomen. Kinderen die kunnen zwemmen leiden we op tot zwemmend redder. Daarmee vergroot je de zwemvaardigheid aanmerkelijk. Maar ook schoolzwemmen zoals je dat vroeger had, bestaat bijna niet meer. Dat is helemaal voor de minderbedeelden onder ons een groot probleem. Er bestaan wel wat regelingen om zwemlessen te financieren voor deze doelgroep, maar die kent lang niet iedereen. Kinderen vallen daardoor letterlijk tussen wal en schip.” 

Tips: Verdrinking voorkomen

Marcel heeft nog wel wat tips om verdrinking te voorkomen. “De basis is: let op je éígen veiligheid. Want ben je niet bekwaam of voorzichtig genoeg en ga je toch het water in, dan vergroot je de kans op nóg een slachtoffer. Kijk daarbij goed naar de borden en vlaggen op het strand. En twijfel je over iets? Vraag dan direct hulp aan de Reddingsbrigade. Kom je tot slot onverhoopt in een mui terecht? Laat je dan – hoe gek dat ook klinkt – meevoeren en probeer er aan de zijkant van de mui uit te komen. Op onze site (Reddingsbrigade.nl, red.) lees je nog meer tips over wat te doen bij een mui.”  

Enkhuizen Reddingsbrigade

Rondom Enkhuizen gebeuren er gelukkig weinig met verdrinkingen of serieuze problemen met zwemmers, vertelt Paula Hoexum van de vrijwillige Reddingsbrigade van Enkhuizen: “Wij hebben een strand met ongeveer honderd meter het IJsselmeer in, met een diepte van maximaal heuphoogte. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er dan niets kan gebeuren, maar het is al heel lang geleden dat er een verdrinking was van een zwemmer. De alarmbel is voornamelijk richting de Noordzee bedoeld, vorig jaar natuurlijk met de vele muien en natuurlijke stromingen. De Noordzee is een zee die in verbinding staat met oceanen, en dat kan met de maanstanden en getijden behoorlijke hefitge stromingen creëren.”

Meer weten over de vrijwillige Enkhuizense Reddingsbrigade of zelf lid worden? Kijk op www.reddingsbrigade-enkhuizen.nl.

Marcel Spinella van de Haarlemse Reddingsbrigade.
Vrijwillige Enkhuizenze Reddingsbrigade heeft veel jeugdleden.