Kerstverhaal: Buurvrouwen ontdekken verhaal van hun oma en opa

Algemeen
Oma Roosendaal en opa Rood uit Enkhuizen.
Oma Roosendaal en opa Rood uit Enkhuizen. (Foto: Aangeleverd)

De reacties op ons verzoek om kerstverhalen en gedichten waren overweldigend. Deze week lees u op onze website elke dag nieuwe unieke lezersverhalen. We trappen af met een verhaal van margriet Bosma-Roosendaal uit Enkhuizen.

Door Margriet Bosma-Roosendaal

Het is al weer lang geleden: 1963 om precies te zijn. Mijn opa overleed in dat jaar in zijn slaap en mijn oma was ineens alleen, nadat ze samen jarenlang met opa een café biljard koffiehuis had gerund waar altijd de gezelligheid hoortij vierde. Opa overleed in november en de eerste Kerst alleen, kwam dus al gauw. Geen kerstboom dat jaar. Nu denk ik omdat zij destijds te verdrietig was, maar m’n nichtje en ik dachten toen dat ze het niet kon betalen. Toeval bestaat niet of toch wel: in iedergeval vonden wij een kerstboom op straat. Zeker na een vroege kerstviering op straat gezet; er zaten alleen nog wat rode strikjes aan. Opgetogen gingen mijn nichtje en ik richting oma en zij vond het zo lief dat de kerstboom naar binnen mocht. We mochten hem ook versieren en zelfs nog iets moois kopen in de kerstwinkel. 

Onderbuikgevoel van oma

Toch had oma een onderbuikgevoel: waar kwam die kerstboom vandaan? Ze ging op onderzoek uit in de buurt waar wij hem hadden gevonden. Na wat rond vragen kwam ze er al gauw achter dat de boom voor de deur van het Leger des Heils Gebouw had gestaan en daarvandaan was weggewaaid! Oma heeft geld gegeven voor een nieuwe boom, en dat vertelde ze ons pas jaren later.

Buurvrouwen in Enkhuizen

Nu ben ik 64 jaar en wandelde ik in deze kersttijd met mijn buurvrouw langs m’n oma’s huis en ik vertelde haar dit leuke voorval. Zegt m’n buurvrouw, die vroeger als kind in Amsterdam woonde en aan wie ik nu het huis aanwees waar m’n oma gewoond had: “Heet jouw oma toevallig Grietje?” Ik kijk haar aan en zeg: “Ja.” Zegt mij buurvrouw: “Dan heb ik vroeger samen met mijn opa bij haar gelogeerd.” We waren beiden sprakeloos en stonden met kippenvel over ons hele lijf elkaar stomverbaasd aan te kijken. Hoe is dit mogelijk? Wat bleek? Haar opa uit Amsterdam, waar mijn buurvrouw dus toen ook zelf woonde, kreeg via familie kennis aan mijn oma. Oma was al wat jaren alleen en haar opa ook en de familie dacht toen kom laten we ze aan elkaar voorstellen. Ze werden verliefd op elkaar en zodoende kwam hij in Enkhuizen terecht en nam zijn kleindochter weleens mee te logeren!