Lezersverhaal: Kerstmis 1983

Algemeen
Ans Roelofsen met een intiem kerstverhaal.
Ans Roelofsen met een intiem kerstverhaal. (Foto: Aangeleverd)

In aanloop naar kerstmis 2021 deze hele week op Rodi Enkhuizen in het Nieuws een lezersverhaal over kerstmis. Ditmaal een intieme vertelling van Ans Roelofsen uit Hoogkarspel.

Het is alweer heel wat jaren geleden, maar deze kerstmis zal ik me, met een grote glimlach om mijn mond, nog heel lang blijven herinneren… Net zoals alle voorgaande jaren wilde ik heel graag dat er een kerstboom in huis kwam. 

Kerst voor de kinderen

Mijn toenmalige partner had niet veel op met kerst, laat staan dat hij er op uit zou gaan om een boom voor mij en onze twee kinderen te kopen. Toch probeerde ik elk jaar weer om een feestelijke kerstsfeer in ons gezin te creëren. Ik ging er dan op de fiets opuit om bij de plaatselijke supermarkt een kerstboom te scoren. Natuurlijk van een klein formaat, want hij moest mee op de fiets. Dat jaar echter stelde ik het kopen van de boom uit tot de vlak voor kerstmis. Ik zat niet zo goed in mijn vel en moest me er toezetten om de kerstversieringen alvast van zolder te halen…

Laatste schooldag voor kerst

Twee dagen voor Kerst was de laatste schooldag voor de kerstvakantie en mijn dochtertje van 7 en mijn zoontje van 5 waren blij naar school vertrokken. Ik had ze beloofd om na schooltijd met z’n drietjes een boom uit te gaan zoeken. Het werd hoog tijd want het was immers al bijna kerst… Ik probeerde gedurende de hele dag het kerstgevoel naar boven te halen, maar dat lukte me nog niet erg.

Lach van oor tot oor

Om half vier, terwijl ik wachtte tot mijn kinderen uit school kwamen, hoorde ik ineens vrolijk kindergelach de straat inkomen. Ik liep naar de voordeur en kon niet geloven wat ik daar zag. Mijn zoontje van 5 kwam met een enorme kerstboom aan die hij over de grond sleepte. Zijn vriendjes van school hielpen hem daarbij. Met een lach van oor tot oor en een enorme trotse blik in zijn oogjes zei hij: “Deze is voor ons mama, dit is de grote boom die in de hal van de school stond. Juf vroeg of iemand hem soms wilde hebben voor thuis. Ik stak meteen mijn vinger op en nu is hij van ons!“ 

Kersttakken

Met veel moeite konden we de boom in huis krijgen. De top moest flink worden ingekort, anders paste hij niet in de kamer. Met z’n drietjes hebben we de boom opgetuigd en er zelf nog wat kerstversieringen bij gemaakt, want voor zoveel takken hadden wij natuurlijk niet genoeg ballen. De blijdschap en de trots in de ogen van de kinderen zorgden ervoor dat ik Kerst 1983 nooit meer zal vergeten.

‘De ogen van de kinderen zorgden ervoor dat ik deze kerst noot meer vergeet’