Viering vijftig jaar maanlanding bij Orion

Algemeen
Volkssterrenwacht Orion is 20 en 21 juli van open voor publiek ter gelegenheid van het project Apollo 11.
Volkssterrenwacht Orion is 20 en 21 juli van open voor publiek ter gelegenheid van het project Apollo 11. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Volkssterrenwacht Orion aan Veilingweg 21b in Bovenkarspel is zaterdag 20 en zondag 21 juli van 13.00 tot 17.00 uur open voor publiek ter gelegenheid van het project Apollo 11.

Zaterdag 20 juli is het precies vijftig jaar geleden dat er voor de eerste keer mensen met de Apollo 11 naar de maan gingen en op de maan landden. Op 21 juli zetten Neil Armstrong en Buzz Aldrin voet op de maan. Dit hoogtepunt uit de geschiedenis van de ruimtevaart en mensheid wordt tijdens dit weekend van 20 en 21 juli feestelijk gevierd bij Volkssterrenwacht Orion met een uniek programma voor jong en oud.

Kom meer te weten over deze historische ruimtevlucht van Apollo 11, over gewichtloosheid en nog veel meer wetenswaardigheden. In de expositieruimte van Orion is veel info over de eerste bemande maanlanding op 21 juli 1969 door het ruimtevaarttuig de Apollo 11. Zo is er een prachtig schaalmodel van de Apollo 11-capsule, gekoppeld aan drie parachuten, een schaalmodel van de Maanlander en de Saturnus V raket. Natuurlijk wordt er ook stilgestaan bij de toekomst van bemande maanreizen. Ga op de foto met een astronautenpak aan! In het planetarium worden doorlopend presentaties gegeven zodat bezoekers alles te weten kunnen komen over de maan.

Bij Orion is de afgelopen tijd een educatief bordspel ontwikkeld (naar een idee van Theo Mulder en met tekeningen van Marian Pontier, beide leden van Orion). Tijdens dit weekend kan dit spel door jeugd en volwassenen gespeeld worden. Door middel van aan aantal vragen wordt een retourreisje gemaakt naar de maan.

Natuurkundige proeven

Er wordt door middel van diverse natuurkundige proeven, die allemaal betrekking hebben op sterrenkunde en ruimtevaart, aangetoond hoe onder andere de zwaartekracht werkt. Enkele van deze proefjes mogen onder begeleiding van een vrijwilliger van Orion zelf worden gedaan. Tevens is er een lichtbak aanwezig die gekoppeld is aan diverse laserbundels. Hiermee kan de breking van het licht worden aangetoond en wordt uitgelegd hoe een oog werkt. Bezoekers mogen hier zelf mee experimenteren onder begeleiding van vrijwilligers van Orion.

Niet alleen over de maan is veel informatie, ook de zon - onze dichtstbijzijnde ster - komt volop aan bod. Op het dakterras van de volkssterrenwacht staan een zonne-telescoop, spectrograaf en zonnewijzer. Met de speciale zonnetelescoop kunnen bezoekers naar de zonnevlammen kijken. Met een spectrograaf rafelen bezoekers samen met een medewerker van Orion het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog. En met de zonnewijzer kunnen bezoekers door middel van de stand van de zon zelf de juiste tijd aflezen.

Van tevoren aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis. Meer informatie: www.volkssterenwachtorion of 06-4885445.