Foto: aangeleverd

Kunstenaars in de dop

GROOTEBROEK - Respect, verantwoordelijkheid, ontwikkeling, (zelf)vertrouwen en veiligheid; dat zijn de vijf waarden die leerlingen en medewerkers van het Martinuscollege belangrijk vinden. Gezamenlijk zijn deze waarden bepaald en worden ze door leerlingen uit leerjaar 1 in tekeningen weergegeven. Deze tekeningen zijn nu posters die binnenkort in de hele school te bewonderen zijn.

Bij de waarden hoort bepaald gedrag. "Bij respect gaat het om afspraken nakomen en respectvol met en tegen elkaar praten", aldus lerares beeldende vorming Marguerite Bogers. Om dit gedrag zichtbaar te maken binnen de school, heeft zij eerstejaars leerlingen gevraagd een tekening te maken van gedrag dat bij een van deze waarden past.

Preview en kleine attentie

"Prachtige kunstwerken zijn er binnengekomen van leerlingen uit alle opleidingen en uiteindelijk hebben we tien tekeningen gekozen om verder te laten uitwerken", aldus Bogers. Een vormgever heeft aan de hand van de tekeningen een serie posters gemaakt die binnenkort in de school te bewonderen is. Deze week kregen de échte ontwerpers een preview van de posters, een toelichting van de vormgever en een kleine attentie.

Scherp

Ook de tekeningen die niet tot poster zijn verwerkt, krijgen een mooi plekje binnen de school. Bogers vertelt enthousiast: "De tekeningen laten namelijk zien welk gedrag leerlingen belangrijk vinden op hun school. Door dit zichtbaar te maken, is het voor iedereen binnen de school makkelijk het goede voorbeeld te geven én elkaar scherp te houden. Want het Martinuscollege, dat zijn wij samen - precies zoals het ook op de posters staat.

Belangrijk

De waarden zijn een belangrijk onderdeel van Positive Behavior Support (PBS), een doelmatige, (school)brede aanpak die zich richt op het versterken van gewenst gedrag en op het voorkomen van probleemgedrag. Doel: het creëren van een positieve, sociale omgeving, die het leren en veiligheid bevordert en gedragsproblemen voorkomt.

Meer berichten