De drie heksen tijdens de opnames.
De drie heksen tijdens de opnames. ((Foto: ELSKE DE WEIJER))

Martinusleerling Rick neemt film op

GROOTEBROEK - Wat begon met een idee over een grappig verhaal en een opmerking van een leraar, resulteert nu in een korte film. Rick Zijlma uit atheneum/gymnasium 5 van het Martinuscollege in Grootebroek is bezig met de opnames van zijn eerste film.

Kat-en-muisspel met driftbuien en home alone-achtige taferelen.De film, Het Jubileum, is de eerste film van Rick. Hij legt uit: "Voor school moeten we met enige regelmaat korte filmpjes maken als schoolopdracht. Een van mijn leraren vond een filmpje wat ik gemaakt had zo leuk dat hij zei dat ik er wat meer mee moest doen. Toen ik daar even over nadacht, leek mij dat inderdaad wel een leuk idee."

Veel regelwerk

Met medewerking van enthousiaste medeleerlingen, heeft hij het door hem geschreven script gedetailleerd uitgewerkt en ervoor gezorgd dat de film ook daadwerkelijk gemaakt kan worden. "Dat betekende vooral heel veel regelwerk en afspraken maken", vertelt Rick. Hij heeft gelukkig veel hulp gekregen. Rick: "Vanuit school, Jongerencentrum Inventas, De Drommedaris en natuurlijk van de leerlingen die acteren, helpen met filmen, monteren en kap en grime."

Opnames van start

Na maanden van voorbereiding wordt er nu echt gefilmd en dat is best spannend. "Naast de korte filmpjes voor school, heb ik nog nooit zoiets gedaan. Hier zijn inmiddels zoveel mensen bij betrokken dat het wel een heel serieus project is geworden. Je wilt toch dat alles goed gaat", aldus Rick. Vooral de kwaliteit van het geluid is een kleine zorg. "De camera's waarmee gefilmd wordt, hebben ingebouwde microfoons en we hebben wel een externe microfoon, maar we moeten even kijken of het geluid goed genoeg is." Daarnaast is er een scene waarbij heksen van een dak gegooid worden. Ook daarvoor is nog geen goede oplossing gevonden. "Maar dat komt vast in orde", weet Rick

Heksenvervolging

Drie heksen en een ritueel Het Jubileum speelt zich af in twee tijdvakken. Het verhaal begint zo'n 250 jaar geleden aan het einde van de heksenvervolging. De drie laatst overgebleven heksen richten een school op, het Martinuscollege, als dekmantel voor hun plan om hun mede-heksen weer terug naar deze wereld te kunnen brengen. Hiervoor moet een ritueel worden uitgevoerd, maar voordat de heksen dit kunnen doen, verdwijnen ze in het niets. Anno 2019 keren de drie heksen terug en willen zij alsnog hun ritueel uitvoeren. Scholieren van de school proberen dit uit alle macht te voorkomen, wat resulteert in een komisch kat-en-muisspel met driftbuien en home alone-achtige taferelen.

Première

Rick verwacht in totaal zo'n vier draaidagen nodig te hebben om alle scènes te filmen. Eind april is de laatste draaidag en dan wordt mei gebruikt om de film te monteren. Eind mei moet Het Jubileum, die ongeveer een uur zal duren, klaar zijn voor de premiere. Rick: "Het allermooiste zou natuurlijk zijn dat de film dan in theater Het Postkantoor vertoond mag worden. Misschien dat ik daar nog maar eens achteraan ga." Ambities om na de middelbare school verder te gaan met filmen heeft Rick niet. "Ik wil geneeskunde studeren", lacht hij.

Meer berichten