Lange mooie zomer geeft recorddrukte voor redders Enkhuizer KNRM

Algemeen
KNRM Enkhuizen in Top 5
KNRM Enkhuizen in Top 5 (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zijn vorig jaar 2.508 keer uitgevaren en er werden 4.313 mensen gered of geholpen. De stijging van bijna 20% ten opzichte van voorgaande jaren wordt verklaard door de lange en warme zomer. KNRM reddingstation Enkhuizen kwam het afgelopen jaar 113 keer in actie en behoort daarmee tot de top vijf van drukste reddingstations in Nederland.

Johan Greiner, sinds achttien jaar actief als vrijwilliger bij de Enkhuizer KNRM legt uit waar dat aan kan liggen. "Enkhuizen ligt op een kruispunt van drukke vaarwegen met meerder jachthavens. Dit trekt veel watersporters en waar veel mensen zijn kan veel gebeuren. Daarnaast opereren wij zowel op het IJsselmeer als op het Markermeer. Door onze centrale ligging assisteren wij ook regelmatig onze buurstations wat dus leidt tot het hoge aantal inzetten. Doordat er altijd veel watersporters op IJsselmeer zijn die vaak minder ervaren zijn dan die zich op zee bevinden, komen deze relatief gezien eerder in de problemen door onervarenheid en slechte voorbereiding." 

Geslaagde reanimatie
De meest in het oog springende acties waren de brand op een motorjacht, waar in samenwerking met KNRM Urk de opvarenden op tijd in veiligheid werden gebracht. Ook de redding van twee tieners nadat hun zeilbootje was gezonken en een geslaagde reanimatie aan boord van een zeiljacht in de haven behoren hiertoe. "We hebben meerdere keren onze meerwaarde bewezen bij het assisteren van de ambulancedienst in het havengebied van Enkhuizen en ook een aantal medische incidenten op het IJsselmeer werd in goede samenwerking uitgevoerd. Dit geldt tevens voor de inzetten met de Brandweer van Enkhuizen", meldt de schipper van het reddingstation in welke hoedanigheid Johan Greiner verantwoordelijk is voor de operationele inzetbaarheid en operationele leiding.

Hecht en enthousiast
Stabiele factoren binnen de KNRM zijn onder andere de vrijwilligers die het reddingwerk mogelijk maken. Johan: "Wij kunnen nog wel een paar vrijwilligers gebruiken die overdag beschikbaar zijn. Mensen die wonen en werken in Enkhuizen. Tevens dienen ze binnen tien minuten na alarmering op de reddingboot te zijn, zijn ze minimaal 18 jaar en maximaal 45 jaar oud bij inschrijving, zijn ze fysiek gezond, stressbestendig, bereid tot het volgen van cursussen en opleidingen, en in het bezit van een zwemdiploma. Enige nautische ervaring bij dit alles is handig." Op de vraag waarom vrijwilligers lid van de KNRM zouden moeten worden, antwoordt Johan zonder enig nadenken: "Wij bieden een zinvolle, leuke en vooral dankbare vrijetijdsbesteding. Leden maken deel uit van een gemotiveerd, hecht en enthousiast team. Aspirant-vrijwilligers krijgen een gratis opleiding en trainingen voor veiligheid en reddingswerk. En naast alle acties verlenen we desgevraagd ook assistentie bij een aantal evenementen, denk aan de intocht van Sint Nicolaas." 

Donateurs
Naast alle vrijwilligers zijn donateurs van harte welkom bij de KNRM. "Donateurs hebben we nooit genoeg", zegt Johan. "De KNRM bestaat immers dankzij hen, wij ontvangen namelijk geen subsidies van gemeente of overheid. Zonder donateurs zouden wij geen zelfstandig opererende hulpverleningsorganisatie kunnen blijven. Daarom doe ik langs deze weg ook een beroep op bedrijven die ons structureel willen ondersteunen. Voor hen hebben wij onlangs een rederskring opgericht."

Jarig
Dit jaar bestaat de KNRM 195 jaar en viert de afdeling in Enkhuizen haar 75-jarig bestaan. "Wij zijn druk in gesprek over een eventueel feestje ter gelegenheid van onze verjaardag. Dus daar komen we nog op terug. Wel is het zo dat er aandacht voor zal zijn tijdens de  Reddingbootdag: onze landelijke opendag op zaterdag 11 mei", besluit Johan Greiner.
Voor meer informatie en/of aanmelding zie https://www.knrm.nl/reddingstations/knrm-reddingstation-enkhuizen

Zelfs bij brand paraat