Vele generaties zijn opgegroeid met Meccano.
Vele generaties zijn opgegroeid met Meccano. ((Foto: aangeleverd))

Meccanoweekend in Stoommachinemuseum

  Bedrijf in Beeld

MEDEMBLIK - Leden van het Meccano Gilde Nederland komen zaterdag 3 en zondag 4 augustus naar het Stoommachinemuseum om hun prachtige constructies te tonen.

Vele generaties zijn opgegroeid met Meccano. Het meer dan honderd jaar oude metalen montagespeelgoed bestond uit meer dan vierhonderd onderdelen die met boutjes en moertjes aan elkaar bevestigd werden. De Engelsman Frank Hornby (1863-1936), de uitvinder van Meccano, was een boekhouder in Liverpool die op het idee kwam duurzaam speelgoed voor zijn twee zoontjes te maken. Rond 1900 bouwde hij bruggen, kranen en vrachtwagens van blik. In 1907 begon hij een werkplaats in Liverpool. Hij registreerde dat jaar ook de merknaam Meccano die vanaf dat moment op alle bouwpakketten prijkte. Al gauw groeide het bedrijf en in de eerste helft van de vorige eeuw was Hornby de grootste speelgoedfabrikant ter wereld. Ook in Nederland zijn duizenden bouwpakketten verkocht. Meccano was favoriet bij jongens, maar ook volwassenen waren én zijn nog altijd enthousiast over dit nostalgische constructiespeelgoed.

Museumrondvaart

In een klein uur neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder de passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal twintig personen mee. Combinatietickets: museumbezoek én rondvaart: volwassenen dertien euro en kinderen tot achttien jaar tien euro. Museumjaarkaarthouders betalen acht euro per rondvaart. Reserveren is gewenst op 0227-544732.

Zomerstoom

De zomervakantie is begonnen! In de maanden juli en augustus wordt de ketel dagelijks gestookt om de grote collectie nog werkende stoommachines te laten draaien. Machinisten, stokers en rondleiders vertellen enthousiast over het tijdperk van de stoommachine, je waant je terug in de tijd. Miniatuurstoommachines, favoriet bij kinderen, staan klaar om zelf een vuurtje te stoken en zo de kracht van water en vuur te ontdekken.

Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4, Medemblik. Telefoon: 0227-544732. Kijk ook op www.stoommachinemuseum.nl. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur (tijdens vakanties ook op maandag geopend). Toegangsprijzen: jongeren (vier tot achttien jaar) vijf euro, volwassenen acht euro. Museumjaarkaarthouders: gratis.

Meer berichten