(Foto: https://wikipedia.org )

Filmvertoning History of the Vickers Wellongton Bomber

HEEMSKERK - Zondag 26 mei is het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis, gelegen aan de Genieweg 1 te Heemskerk, geopend voor het publiek. De gehele dag wordt er in de filmzaal een unieke film vertoond over de geschiedenis van de Vickers Wellington bommenwerper.

De Wellington was zeker aan het begin van de tweede wereldoorlog één van de belangrijkste nachtbommenwerpers. Met een bommenlast van meer dan 2000kg werden nacht na nacht de Duitse industrieën aangevallen. Na 1943 werd de Wellington vervangen door de veel grotere AVRO Lancaster, maar bleven deze kisten als trainer en voor patrouilles op zee, inclusief een bewapening van 2 torpedo's, ingezet.

De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk. Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is een van de oudste en grootste forten van deze stelling. Het fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad. Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis. Openingstijden: van mei tot en met oktober alle zondagen van 11.00 uur – 17.00 uur.

Meer berichten