Heet, heter, heetst. En dan…?

Algemeen
Een goede en leuke manier is bijvoorbeeld een zwembadje in de schaduw neerzetten. (Foto: aangeleverd)
Een goede en leuke manier is bijvoorbeeld een zwembadje in de schaduw neerzetten. (Foto: aangeleverd)

UITGEEST/AKERSLOOT – Wat een hondenleven! De uitspraak staat synoniem voor een ellendig bestaan. Maar die betekenis is al lang achterhaald. Honden zijn onze troetelmaatjes, onze huisgenootjes, onze ‘kinderen’. Maar zwaar hadden ze het wel de afgelopen weken. Heet, heter, heetst. En dan…?

De honden van het DoggyDayPark in Akersloot (Geesterweg 1) hebben het de afgelopen dagen warm en goed gehad. Ze konden verkoeling opzoeken in de schaduw en in het zand. “Op deze manier is het perfect uit te houden voor de honden”, weet een zorgzame medewerker die graag wat tips voor een aangenaam zomers hondenleven geeft.

“Wanneer wij heerlijk van het zomerse weer kunnen genieten, is dit extreme hittegolfweer van de afgelopen week voor de meeste huisdieren niet zo prettig. Veel honden kunnen hun warmte minder goed kwijt, waardoor ze oververhit kunnen raken en zelfs kunnen overlijden.”

Met de volgende tips komt een hond koel de hittegolf door. “Honden raken hun warmte kwijt door te hijgen en via de zweetklieren in de voetzooltjes. Doordat honden minder zweetklieren hebben dan mensen kunnen zij hun warmte minder goed kwijt. Zorg daarom dat de hond altijd de mogelijkheid heeft om koelte op te zoeken. Een goede en leuke manier is bijvoorbeeld een zwembadje in de schaduw neerzetten. Verder zijn koelingsmatten ideaal om de hond koel te houden op warme dagen. De matten worden automatisch warm door het gewicht van uw hond. U hoeft de mat dus niet nat te maken of in de vriezer te leggen.”

Voldoende drinkwater is van elementair belang. “Let er ook altijd op dat uw hond genoeg drinkwater heeft. Daarbij is het belangrijk om op warme dagen uw hond op het gras uit te laten. Het asfalt kan namelijk de voetzooltjes van uw hond verbranden. Zorg ook dat u uw hond niet in de auto laat zitten als u weggaat. Zelfs niet voor heel even en u het raam op een kier laat. De temperatuur in een auto loopt ook dan snel op en uw hond kan snel oververhit raken. Verder kunt u op warme dagen uw hond een koelingsbandana omdoen om oververhitting te voorkomen. Dit is zeker bij kortsnuitige rassen aan te raden. De werking is simpel. Dip de bandana in koud water gedurende vijf minuten. De kristallen in de bandana nemen het op en worden tot 400 keer groter. Zo kan het tot zes uur verkoeling bieden.”

DoggyDayPark is een crèche/opvang voor honden uit Akersloot, Uitgeest, Castricum, Heemskerk, Beverwijk en directe omgeving. Ook verzorgen zij vakantieopvang, diverse trainingen en workshops zowel voor gehoorzaamheid en gedrag als in sport en spel en individuele wandelingen.