Gemeentehuis uitgelezen locatie voor Lees Lokaal

Algemeen
Tijdens een beperkt toegankelijke bijeenkomst is zaterdag 5 september Lees Lokaal officieel geopend door wethouder Cees Beentjes.
Tijdens een beperkt toegankelijke bijeenkomst is zaterdag 5 september Lees Lokaal officieel geopend door wethouder Cees Beentjes. (Foto: Leo Tillmans)

UITGEEST - Tijdens een beperkt toegankelijke bijeenkomst is zaterdag 5 september Lees Lokaal officieel geopend door wethouder Cees Beentjes. Daarmee werd de vaste locatie voor graag lezend Uitgeest een feit. 

Bij de start van Lees Lokaal aan de Brugmanstraat was duidelijk dat dit een tijdelijk onderkomen zou zijn. De bestemmingsplannen voor dit deel van Uitgeest lagen al op tafel. Eind 2019 werd bekend, dat er een verhuizing op stapel stond en dat de gemeente een deel van het gemeentehuis beschikbaar stelde als nieuwe locatie. De vrijwilligers van LeesLokaal hebben hard gewerkt om de nieuwe locatie op tijd af te krijgen en alle boeken te verhuizen. Wethouder Cees Beentjes: “Met de komst van Lees Lokaal naar het gemeentehuis zetten we een mooie stap. Het doel is om het gemeentehuis ook het “Huis van Ontmoeting” te laten zijn.

Een stukje historie

Lees Lokaal Uitgeest is 19 maart 2016 gestart. Nadat de gemeenteraad van Uitgeest groen licht gaf voor de oprichting van het Lees Lokaal is de groep vrijwilligers met veel enthousiasme begonnen met het ‘leesklaar’ maken van de voormalige politiepost. De wachtruimte en verhoorkamertjes werden doorgebroken, geschilderd en ingericht met meer dan 6.000 boeken. Deze collectie is uitgegroeid tot ruim 10.000 exemplaren.

Een groot aantal Vrienden van de diensten van Lees Lokaal maakt gebruik van het Lees Lokaal. Vrijwillig doneren zij daarvoor een bijdrage van € 10,- per jaar. Daarnaast krijgt Lees Lokaal subsidie van de gemeente voor de vaste lasten en de aanschaf van nieuwe boeken. Het resultaat is een collectie, die kan wedijveren met die van bestaande reguliere bibliotheken.

Woordenschat

Lezen is een middel tegen stress. Maike van het online platform Squla, die leesontwikkelingen nauwlettend volgt, vertelt: “Als je leest, ben je tegelijkertijd gefocust en ontspannen. Je vergeet even alles rondom je - taken die je nog moet doen of andere bekommernissen - waardoor je ook fysiek ontspant. Dat gebeurt minder als je bijvoorbeeld tv kijkt of op je smartphone bezig bent. Hier sluit je jezelf niet volledig af van de wereld rondom je. Lezen is goed voor de ontwikkeling van taalgebruik en het vergroot en verrijkt je woordenschat. Hierdoor is het makkelijker om eigen gedachten te verwoorden. Lezen zorgt voor sociale ontwikkeling. Kinderen leren zich beter concentreren en daarnaast stimuleert lezen de fantasie.”

Taalontwikkeling

Vanaf het moment dat een kind kan lezen, gaat er een wereld voor ze open. “Niet alleen werkt een kind aan een uitgebreidere woordenschat, ook is het goed voor de algehele taalontwikkeling. Hij of zij leert veel op het gebied van schrijven, grammatica, zinsbouw en spelling. En daar heeft een kind op school weer veel profijt van.”

Bij Lees Lokaal

En tot slot: “Het lezen van boeken verrijkt de wereld van het kind. Daarnaast zijn er voor elke leeftijd en elk leesniveau leuke boeken te lezen in de (school)bibliotheek. In Uitgeest bij Lees Lokaal. Het opent een deurtje naar een andere wereld, het stimuleert de fantasie en daarnaast is het fantastisch voor de taalexpansie van een kind. Dit is belangrijk en handig op de basisschool. Het lezen van een boek heeft een positief effect op ieder kind.”

Meer informatie: www.lees-lokaal.nl

Vanaf het moment dat een kind kan lezen, gaat er een wereld voor ze open.