Wanneer zit een overhemd juist?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Wanneer je op een website zit waar ze meerdere overhemd merken verkopen, kan het lastig zijn om de juiste overhemd merken te vinden. Kleding en in het bijzonder overhemden online kopen is bijzonder lastig. Elk merk hanteert zijn eigen maatvoering. Het is daardoor mogelijk dat je bij het ene merk een andere maat hebt dan bij het andere merk. Het zou een stuk makkelijker zijn wanneer alle merken één en dezelfde maat hanteren bij dezelfde pasvorm. Helaas is dit niet zo. Om deze reden is het uiterst belangrijk om voor het bestellen van een overhemd jezelf op te meten of bekend te zijn met de borst- en buikomvang van het overhemd dat het beste bij je past. Wanneer je dit week kun je overhemden kopen van meerdere merken en weet je dat ze goed zullen vallen. Zo voorkom je dat het overhemd net te krap of te wijd zit. Benieuwd naar wanneer een overhemd juist zit? Leest dan snel verder

Waar dien je op te letten?

Een overhemd zit juist wanneer het aan de volgende criteria voldoet: 

  • Het shirt netjes in de broek valt
  • De knoopjes van het shirt netjes sluiten, zonder dat ze strak staan
  • De naad van de schouder ook werkelijk op je schouder valt
  • Wanneer je een das draagt; je ongeveer één centimeter speling hebt rondom de boord
  • De mouw van het overhemd net over de pols valt

Welke lichaamsmaten moet je opmeten

Er zijn enkele maten die zeer belangrijk zijn om de juiste maat van het overhemd te bepalen. We beginnen met de boordmaat. De boordmaat is de maat van de kraag van het overhemd. De boordmaat mag niet te groot zijn en ook niet te klein. Wil je toch een overhemd kopen waarvan de boordmaat net niet past kan dat, houdt dan wel rekening met het feit dat je geen vlinderdas of stropdas kunt dragen bij het overhemd.

Daarnaast is de mouwlengte van belang. De mouwlengte meet je op door de lengte op te meten van schouderlijn tot het begin van hand. De meeste mannen hebben mouwlengte 6 (64-68 cm), deze mouwlengte is voor mannen tussen de 1.70 en 1.90 meter. Mocht je langer zijn dan 1.90 meter kom je mogelijk in aanmerking voor mouwlengte 7 (70-75 cm) shirts.

Bovendien zijn de borst- en buikomvang van belang. Dit komt doordat iedere persoon anders is en anders is gebouwd. Afhankelijk van de gemeten waarde dien je meerdere centimeters bij op te tellen. Je moet namelijk wel genoeg speling hebben, anders gaan de knoopjes van het overhemd strak staan.

Wanneer is een overhemd te groot of te klein?

Een te groot overhemd kun je herkennen aan een te grote boord. Wanneer je het overhemd geheel dicht draagt, dienen er niet meer dan drie vingers tussen de nek en de boord te passen. Bij een te groot overhemd zie je vaak dat je een groot stuk stof moet wegwerken in de broek. Het ziet er een beetje uit als een tent. 

Een te klein overhemd herken je al snel. De knoopjes van het overhemd zullen open staan en de boord knelt om de nek. Zorg ervoor dat er geen spanning staat op de knoopjes. Dit ziet er professioneler uit en bovendien springen er zo geen knoopjes uit en gaat je overhemd dus langer mee.

Zorg er dus voor dat je overhemd de juiste maat heeft. Meet jezelf op en kijk voor het bestellen naar de maten van het gewenste overhemd merk of vraag om advies bij een overhemden speciaalzaak, zoals overhemden.com.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)