Sebastiaan: welkom!

Algemeen
Sebastiaan Nieuwland: welkom!
Sebastiaan Nieuwland: welkom! Foto: aangeleverd

UITGEEST - Sebastiaan Nieuwland is woensdag 16 september tijdens een bijzondere raadsvergadering in de protestantse kerk beëdigd en geïnstalleerd als burgemeester van Uitgeest. In een ietwat afwijkende ambiance, waartoe men door de coronaperikelen was veroordeeld, sprak ‘onze’ nieuwe dorpsbewoner ontegenzeggelijk mimiek de wens uit zich nu al thuis te voelen in ‘ons dorp’.

Nieuwe burgemeester nu ‘Uitgeester’

De beëdiging was het gevolg van het voordragen van de D66’er door de gemeenteraad, afgelopen 23 juni. De gemeenteraad heeft dit besluit genomen in een besloten raadsvergadering, op voorstel van de vertrouwenscommissie. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad had in de aanloop naar de beëdiging de raadsvoordracht voorbereid naar aanleiding van de profielschets, die mede op basis van een enquête onder de inwoners in februari van dit jaar is vastgesteld. Van de zeventien sollicitanten was Sebastiaan Nieuwland door de vertrouwenscommissie uitgekozen als de kandidaat die het meest voldoet aan de profielschets.

Ervaren bestuurder

“De vertrouwenscommissie heeft Nieuwland gekenschetst als een ervaren bestuurder, die Uitgeest daadkrachtig op de kaart zal zetten. Als empathisch en verbindend persoon zal hij snel in de harten worden gesloten van de Uitgeesters”, aldus Mike Zuurbier, voorzitter van de commissie. “Met zijn bestuurlijke ervaring bij meerdere gemeenten neemt hij veel kennis mee, die hij goed kan inzetten in de diverse regio’s en samenwerkingsverbanden als BUCH, waarvan Uitgeest onderdeel uitmaakt.”

De Heemstedenaar Nieuwland is 45 jaar, getrouwd met Daniëlle en heeft twee jonge dochters, die deze maand 3 en 6 jaar worden. Nieuwland werkte tot voor afgelopen woensdag als wethouder in de gemeente Vlaardingen. Daar vertrok hij na hij een afscheidsborrel en het verlaten van een aantal lokale WhatsApp groepen.

Nieuwland verwacht op korte termijn in Uitgeest te komen wonen. “Uitgeest is een prachtige, veelzijdige gemeente met een trotse en bruisende gemeenschap waar wij spoedig onderdeel van hopen te zijn”, liet hij eerder enthousiast weten. De aimabele Nieuwland heeft een onderwijsachtergrond en startte in 1999 als ‘kleutermeester’ op een school in Haarlem.

Zijn drang naar ‘meer’ bracht hem tot verschillende directeursfuncties. De stap naar de politiek maakte hij in 2006.