Veiligheidsregio Kennemerland: ‘Fase ‘zorgelijk’ vereist extra maatregelen’

Algemeen
Cafés gaan vanaf zondag 20 september om 01.00 uur sluiten.
Cafés gaan vanaf zondag 20 september om 01.00 uur sluiten. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK/BEVERWIJK/UITGEEST - Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen weken flink toegenomen in de veiligheidsregio Kennemerland. Daaronder vallen de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest. Hierdoor is Kennemerland boven de signaalwaarde gekomen van 7 positief geteste personen per 100.000 inwoners. Als een veiligheidsregio meerdere dagen boven de waarde van 7 uitkomt, gaat de situatie van waakzaam naar zorgelijk. Om deze situatie onder controle te krijgen neemt Veiligheidsregio Kennemerland extra maatregelen.

Cafés moeten dicht gaan om 01.00 uur

Maatregelen die onder andere cafés en bars zullen treffen, zo gaf premier Mark Rutte in een persconferentie op vrijdagavond 18 september aan. ‘’Er moet echt een tandje bij.’’

De volgende maatregelen worden genomen:

-Cafés en bars gaan sluiten om 01.00 uur. Om 24.00 uur gaat het licht aan, een uur later moeten de klanten weg zijn.

-Het aantal mensen dat bij elkaar mag komen bij een gezellig samenzijn - binnen en buiten - gaat van 100 naar 50. Uitzonderingen worden gemaakt voor religieuze diensten, begrafenissen, theater- en dansvoorstellingen, demonstraties.

-voor samenkomsten die georganiseerd worden met meer dan 50 personen geldt een meldplicht.

Volgens een analyse van de GGD laat zien dat veel besmettingen plaatsvinden onder jongeren, in huiselijke kring en op het werk. In Kennemerland vallen afgelopen week met name de besmettingen op scholen, bij zorginstellingen en sportverenigingen op.

Extra maatregelen

Kennemerland legt de focus op aanvullende maatregelen bij scholen, zorginstellingen en het voorkomen van illegale feesten. Dit laatste door gebieden aan te wijzen waar mensen in de nachtelijke uren niet aanwezig mogen zijn.

De schouders eronder

Marianne Schuurmans, voorzitter van Veiligheidsregio Kennemerland: “We zijn allemaal klaar met corona, maar corona is niet klaar met ons. Op dit moment is 1 op de ongeveer 250 mensen in Nederland besmettelijk en in NoordHolland is de kans nog groter dat u iemand tegenkomt die besmet is, die bij u op bezoek komt of net als u aanwezig is op een feestje. We zijn dus genoodzaakt deze maatregelen te nemen om zo snel mogelijk het stijgende aantal besmettingen een halt toe te roepen. Dit kan alleen als we met elkaar onze schouders eronder zetten. Juist nu, met de herfst en dus het griepseizoen in aantocht.’’

Vanaf zondag 20 september 18.00 uur worden de maatregelen van kracht in een nieuwe noodverordening.